Annons

Svensk VM-succé – enkelt till kvartsfinal

Sveriges VM-succé fortsätter – och efter den enkla segern mot ryssarna kan festen börja på riktigt.
På onsdag spelar det obesegrade handbollslandslaget kvartsfinal i Kairo.
Handboll • Publicerad 24 januari 2021
Albin Lagergren kom in i truppen till matchen mot ryssarna.
Albin Lagergren kom in i truppen till matchen mot ryssarna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var aldrig något snack om saken när Sverige, som behövde minst en poäng, avfärdade Ryska handbollsförbundets lag med 34–20 i mellanrundans sista match.

Sverige är efter turneringens mest helgjutna insats klart för VM-kvartsfinal – och inte nog med det. Där väntar på papperet aptitligt motstånd i form av Argentina, Qatar eller ett hittills ovanligt svajigt Kroatien.

Annons

Blågults framfart i världsmästerskapet i Egypten är inget annat än sensationell. Vägen mot VM handlade länge mest om erfarna spelare som tackade nej på grund av skador eller det oroliga coronaläget. När nye förbundskaptenen Glenn Solberg till slut hade tagit ut sin orutinerade trupp förstördes nästan hela uppladdningen när coronafall tvingade laget att sitta i karantän i Eskilstuna.

Då tydde inte mycket på att Sverige skulle bli särskilt långlivat i VM.

Många som bidragit

Men norrmannen har på kort tid snickrat ihop ett imponerande landslagsbygge. Erfarna ess som Jim Gottfridsson, Hampus Wanne och Max Darj har utgjort en stabil stomme, samtidigt som den svenska handbollspubliken hemma i tv-sofforna har fått nya favoriter i VM-debutanter som Jonathan Carlsbogård, Alfred Jönsson och Linus Persson.

– Vi visar verkligen att vi håller en sjukt hög kvalité på alla spelare i laget. Det finns mycket hunger i det här laget och jag tror att alla vill bevisa för folk att vi håller på den här nivån, säger Pellas.

Mot ryssarna saknades Persson efter hjärnskakningen mot Slovenien men det, kombinerat med att Sverige för första gången spelade med riktig press på sig, skakade inte om laget det minsta.

I stället bjöd Sverige på skolbokshandboll direkt från avkast. Med Gottfridsson som regissör och Wanne som kylig avslutare både från kanten och strafflinjen – han gjorde sex av Sveriges elva första mål – fick Sverige snabbt flyt i anfallsspelet. Bakåt inledde Andreas Palicka samtidigt inspirerat bakom ett tätt försvar. Lagkaptenen räddade bland annat en tidig straff och höll nollan i nästan sju minuter innan ryssarna fick hål på honom.

När nollan sprack hade Sverige 3–1, en ledning som växte till 8–2 och sedan 17–8 redan i halvtid. Andra halvlek blev sedan en behaglig resa mot VM-kvartsfinal.

Lagergrens första

För första gången i VM fanns Albin Lagergren i laget. Högernian som tillfrisknat från covid-19 har i veckan hunnit träna två gånger med Varberg och flögs ned till Kairo lagom för att – efter en kamp med den egyptiska byråkratin och flera PCR-tester – bli spelklar lagom till mötet med ryssarna.

Men tveksamma förberedelser verkar inte bita på några svenskar.

Lagergren fick börja på bänken, men kom snart in och visade inga som helst tecken på att han spelade sin senaste match för drygt en månad sedan med Rhein-Neckar Löwen. Ett välkommet tillskott med tanke på att det är högst osäkert om Linus Persson kan spela mer i VM.

Annons

Men hoppet lever i alla fall för Persson, som i bästa fall kan vara tillbaka på fredag när semifinalerna spelas.

Då kan Sverige mot alla odds vara ett av lagen som slåss om VM-medaljerna.

– Det finns mer att hämta. Vi har motbevisat många med de här insatserna. Nu är det vinna eller försvinna och vi är oslagbara än så länge, säger Pellas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons