Annons

Maj blir en hektisk motormånad

RALLY Nu exploderar motorsport-Sverige i en orgie av tävlingar. Två SM-rallyn och tre STCC-helger ska avgöras under en enda, intensiv fyraveckorsperiod.
Sport • Publicerad 26 april 2001
Maj månad blir hektisk för motorförarna. Under en fyraveckorsperiod ska South Swedish rally, Öresundsrallyt och tre STCC-tävlingar avgöras.
Maj månad blir hektisk för motorförarna. Under en fyraveckorsperiod ska South Swedish rally, Öresundsrallyt och tre STCC-tävlingar avgöras.Foto: Rallyfeber.

Först ut är STCC som startar i Falkenberg den 5-6 maj. Därefter är det dags för South Swedish Rally den 18-20 maj (samtidigt som STCC körs på Mantorp).

Två veckor senare avgörs ett av säsongens stora experiment – Öresundsrallyt, som är ett svenskt/danskt samarrangemang med specialsträckor i båda länderna. South Swedish Rally är landets näst största rally efter Svenska Rallyt.

Annons

Tävlingen har EM-status och är krävande lång med tre dagsetapper. Totalt ska de tävlande köra 25 specialsträckor med en sammanlagd längd på över 20 mil.

Den stora nyheten i årets tävling är att man efter 25 år lämnat Kristianstad som centrum för arrangemanget och dragit norrut till Växjö.

Den första anmälningstiden gick ut förra veckan och då hade en bit över 100 förare anmält sig.

Av dessa kom 15 från andra länder än Sverige. Men fortfarande är det några dagar kvar innan anmälan stänger för gott, så fler förare kan tillkomma. Just nu saknas till exempel anmälan från vinterns store dominant – Kenneth Bäcklund, Vara MK.

–Men lugn, den kommer. Det har bara inte blivit av att skicka in den ännu, säger Perry Lidström, stallchef.

Tävlingsbasen Lars Matsson, Trelleborg väntar också på anmälan från ett dussin holländska förare:

–De har börjat boka stugor och hotellrum, så det verkar som de ska köra. South Swedish Rally avgörs alltså under tre dagar – vilket är en sanning med modifikation.

Första dagen körs nämligen bara en enda specialsträcka. Det är en publiksträcka inne i Växjö.

Andra dagen är betydligt tuffare med 15 specialsträckor under en 16 timmar lång tävlingsetapp.

Första bil startar redan klockan sex på morgonen och är inte tillbaka i Växjö förrän efter tio på

Annons

kvällen.

På tredje dagen återstår elva specialsträckor innan målet i Växjö sent på söndagseftermiddagen.

Eftersom South Swedish Rally är en internationell tävling för internationellt klassade bilar måste man också köra Sydrallyt – en tävling för nationella tävlingsbilar.

Bara två veckor efter South Swedish är det dags igen. Då – samtidigt som STCC avgörs på Karlskoga Motorstadion – startar Öresundsrallyt, ett unikt samarbetsprojekt mellan Hässleholms MK i Skåne och danska Hedelands MK.

Arrangemanget inleds i Danmark den 31 maj med Bella Center i Köpenhamn som utgångspunkt. Dagen efter – på fredagseftermiddagen – inleds första etappen med utgångspunkt från Roskilde. Sammanlagt åtta specialsträckor ska köras innan man når etappmålet på Bella Center.

Lördagen inleds i i Danmark och under dagen tar man sig över Öresundsbron till Hässleholm där tävlingen fortsätter. På söndagen blir det en ren svensk etapp.

Öresundsrallyt ingår både i SM och i Danska Rallymästerskapen och kommer alltså att bjuda på ett intressant, blandat startfält i båda länderna.

Men som sagt – först ska förarna klara av South Swedish Rally.

Av Carl-Eric Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons