Malin Moström på väg att bli historisk

FOTBOLL FRANKFURT. Den är 40 centimeter hög och väger drygt åtta kilo. Ingen kvinna har ännu höjt Champions League-trofén över sitt huvud. I dag hoppas Umeås Malin Moström på att bli historisk. – Känslan skulle vara enorm. Det är något alldeles speciellt att vinna med sitt klubblag, säger Umeås viktigaste spelare.
Sport • Publicerad 23 maj 2002
Guldtjej? I kväll kan Malin Moström bli historisk. Umeåtjejen kan bli den första kvinna som får höja Champions League-trofén över sitt huvud. Bild:
Guldtjej? I kväll kan Malin Moström bli historisk. Umeåtjejen kan bli den första kvinna som får höja Champions League-trofén över sitt huvud. Bild:Foto: 

Utan en enorm insats av Malin på mittfältet blir det en av tyskorna i FFC Frankfurt som får kyssa den smäckra Europatrofén efter finalen på Waldstadion i deras hemstad. Så enkelt är det. Med flera landslagsstjärnor skadade och Hanna Ljungberg avstängd blir Malin Moströms spel helt avgörande. – Håller inte riktigt med om att jag skulle betyda så där mycket. De nya tjejerna som kommit in på slutet har växt enormt. Jag är inte ett dugg orolig för att de inte kommer att hålla, protesterar hon. Orken är det inget fel på, trots fyra veckors total avhållsamhet från fotboll på grund av en ryggskada. Det visade Malin i måndagens segermatch mot Älvsjö. Finalen kommer att bli ett kraftprov. Umeås fyra mittfältare mot Frankfurts fem. Tysk organisation mot norrländsk. Alla Umeås spelare kan sin roll perfekt. Trots ett skadeelände som aldrig verkar ta slut har de svenska mästarinnorna bara fortsatt att vinna i allsvenskan. När landslagsspelarna försvunnit en efter en har ungdomar som Lotta Runesson och Maria Nordbrandt klivit in utan att laget försvagats ett dugg. – Där har vi vår styrka. Tror att tyskorna kommer att bli stressade när de märker det. Malin Moström kommer att löpa miltals medan hon gör allt för att förstöra det tyska spelet. Precis som hon gjorde när Sverige pressade Tyskland till förlängning i fjolårets EM-final. Med Hanna Ljungberg borta kan hon bli viktigare än vanligt även i offensiven. – Det gäller att fokusera så att vi kommer rätt på mitten. Aggressiviteten tror jag blir särskilt viktig mot det här laget. FFC Frankfurt spelar typiskt tyskt. Laget rullar gärna runt bollen ett bra tag innan forwardsstjärnan Birgit Prinz får den avgörande passningen. Kan Umeå bryta det mönster de är vana vid som överlägsna ledare av Bundesligan går det att störa Frankfurt. – I Tyskland får de hålla på med sina passningar i lugn och ro. Om vi kan vinna bollen på mitten och snabbt ställa om till anfall tror jag vi kan ta dom, säger Malin Moström. I så fall har Umeå lyckats med det inget klubblag i Europa tidigare gjort; att under samma säsong vinna både serien, den nationella cupen och Champions League. Samt att på samma gång förlänga sin svit till 65 förlustfria matcher i rad.q

Av Thomas Eriksson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.