Annons

Malmöpolarna i Bari träder fram

FOTBOLL Daniel Andersson och Yksel Osmanovski träffades första gången sommaren 1992. På ett sommarläger med Malmö FF. Sedan har skånegrabbarna hållit ihop i vått och torrt, via MFF och nu i italienska Bari. På söndag krävs att bästa polarna kliver fram och leder Bari till seger i den viktiga bottenmatchen mot Vicenza.
Sport • Publicerad 5 januari 2001
Dödspolare. Skånegrabbarna Yksel Osmanovski och Daniel Andersson har hållit ihop i vått och torrt, via MFF och nu i italienska Bari. På söndag krävs att bästa polarna kliver fram och leder Bari till seger i den viktiga bottenmatchen mot Vicenza.Bild: SCANPIX
Dödspolare. Skånegrabbarna Yksel Osmanovski och Daniel Andersson har hållit ihop i vått och torrt, via MFF och nu i italienska Bari. På söndag krävs att bästa polarna kliver fram och leder Bari till seger i den viktiga bottenmatchen mot Vicenza.Bild: SCANPIXFoto: 

–Vi är i ett utsatt läge, näst sist i ligan och Vicenza är ett som vi helst ska ta poäng av, säger Daniel Andersson.

Bari har bara lyckats klara åtta poäng i serie A på tolv matcher. Det röd-vita laget från sydöstra Italien ligger illa till.

Annons

De krävande fansen har bojkottat ett par hemmamatcher på grund av den dåliga seriestarten. Men tränaren Eugenio Fascetti verkar sitta säkert.

–Det är inte Fascettis fel att vi ligger i botten. Vi har helt enkelt haft en jäkla otur, samtidigt som vi ibland har spelat lite korkat, erkänner lagkapten Andersson.

Daniel har förstås känt en extra stor press som lagets ledare. Inte blev det bättre när han missade två straffar i hemmamatchen mot Atalanta 22 oktober.

I senaste matchen mot Lazio slog i alla fall Daniel in en straff, sedan Yksel blivit fälld. Men Bari förlorade med 2–1, sedan Yksel olyckligt missat vid första stolpen efter en Laziohörna.

–Mycket oturligt, men vi har haft oflyt större delen av säsongen. Laget har spelat bra, men bollarna vill inte in, säger Osmanovski. Yksel är ännu så länge mållös den här säsongen, men har i alla fall fixat två straffar – som kompisen Daniel slagit in.

–Jag har fått spela till höger på mittfältet och inte längst fram som tidigare. Det har väl gått hyfsat, men helst vill jag spela på topp, säger han.

Efter en veckas julledighet återvände svenskarna till Italien på nyårsdagen. På eftermiddagen inledde Bari ett träningsläger strax utanför Venedig.

Daniel och Yksel delar förstås rum under lägret. Det har 23-åringarna gjort ända sedan juniortiden i Malmö. 1998 flyttade Andersson och Osmanovski från MFF till Bari och de har varit ett stort stöd för varandra.

–Det är klart att det känts bra när man varit två, säger de.

TT träffade svenskarna i Bari dagen före en serie A-match. Spelarna laddade upp på ett hotell strax utanför stan.

Annons

Andersson och Osmanovski tog emot i samlingsrummet, ledigt klädda i träningsoveraller och gymnastikskor. Efter intervjun bad vi dem ställa upp på en test på hur väl de känner varandra.

Och det var frapperande hur samstämmiga svar de hade när de skulle gissa vilken som var deras favoritmat, favoritfilm, favorithobby, favoritmusik,favoritsport.

–Jag vet att Yksel gillar ”bisteca” och kräftor bäst, hans favoritfilm är Pulp Ficton, han gillar Playstation, han lyssnar bara på soul och R & B och han gillar att kolla på NBA-basket, säger Daniel tvärsäkert.

Yksel nickar instämmande.

–Daniels favoritmat är biffstek, han ser gärna filmen Saturday Night Fever, favorithobbyn är golf, bästa musik är soul och favoritsport blir förstås golf, säger Yksel. Daniel säger att allt stämmer utom en sak – filmen. Där har han skrivit ner ”Dum, dummare”, men erkänner att han gillar Yksels förslag skarpt.

När sedan frågan om ”värsta motståndare” kommer brister Daniel ut i skratt.

–Den kan jag i alla fall. Det är Thuram i Parma.

Yksel nickar instämmande och erkänner att han ”har lite svårt” mot den franske landslagsmannen.

–Men jag vet att Daniel inte gillar att möta O´Neill (Cagliari).

–Det stämmer, jag skrev också ner Veron i Lazio, som är jäkligt svår att möta, avslutar Daniel Andersson.

Av Stig Lindmark, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons