Målvaktsbekymmer inför dam-EM

FOTBOLL Sveriges EM-lag i damfotboll har målvaktsbekymmer inför premiären mot Tyskland på lördag. Caroline Jönsson och Ulla-Karin Thelin har varit långtidsskadade under våren och Ulrika Karlsson har bara fått spela en match med sitt amerikanska proffslag San Diego. Det mesta pekar dock mot att Jönsson får förtroendet.
Sport • Publicerad 22 juni 2001

Svårigheten med att ta ut målvakter till EM har gjort att förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors väntar ända till i eftermiddag innan hon ens tar ut målvakter till EM-truppen. Två anmäls, den tredje blir reserv på plats i Tyskland.

Under varenda träning inför EM-starten har målvakterna grillats extra hårt och de har hela tiden flera vakande ledarögon på sig.

–Alla vi tre ger allt på träningarna. Vi är tre jämna målvakter. Jag har ingen aning om vilka av oss som tas ut och vem som får stå på lördag, säger Ulla-Karin Thelin. 24-åringen som spelar i Umeå har haft det jobbigt med skador ända sedan OS i Sydney i september i fjol då hon skadade knät.

Sen har vintern och våren burit med sig en kraftig lårkaka och stukade fingrar. Därför har hon bara spelat fyra allsvenska matcher sedan OS – varav tre i år.

–Det är skönt att vara igång nu igen. Jag har inte varit med i landslaget sedan OS, men vi har haft bra tempo på träningarna i Umeå, säger Ulla-Karin Thelin.

Thelin var med både i OS förra året och i VM i USA 1999. Det var också Ulrika Karlsson, som sedan i vintras är proffs i San Diego Spirits. 30-åringen från Österfärnebo i Gästrikland, som spelat för Upplandsklubben Bälinge i allsvenskan, var gjuten som förstamålvakt i landslaget för ett par år sedan.

Men med tanke på att hon bara fått spela en enda match för San Diego, säsongens första, och dessutom blivit tyngre, ser hon i dagsläget ut som att bli reserv i EM.

–Men jag kände mig inte alltför ringrostig i dag. Det var skönt att vi spelade match på träningen, sade hon efter torsdagens träningspass i Erfurt där en trolig startelva mötte reserverna i en liten match.

Hon tycker att det är trist att det inte finns någon reservlagsserie i den amerikanska proffsligan Wusa.

–Det är något de måste tänka på inför framtiden. Det är svårt för alla på bänken att hoppa in i matcher när man aldrig får spela matcher utan bara träna, menar Karlsson.

Malmö FF:s 23-åriga målvakt Caroline Jönsson är trots att hon spelade sin första match efter skadeuppehållet så sent som i lördags, den starkaste kandidaten till EM-starten på lördag. Hon var förstamålvakt i landslaget innan hon skadade foten i april. Hon spelade i EM-slutspelet och hon spelade hela Algarve Cup i mars, turneringen som Sverige vann.

Caroline Jönsson har problem med en inflammerad sena under foten. Det är fortfarande inte läkt och hon känner av skadan emellanåt.

–Smärtan är inte så farlig, det känns som om det vore ett blåmärke. Är lite ömt. Jag var mest rädd för att senan skulle kunna gå av. Men jag har gjort en magnetröntgen och läkaren sa efteråt att det inte fanns någon risk att den skulle gå av. Det var positivt. Så nu kan jag spela ut, säger Jönsson.

Hon ser inte att hon är given att stå på lördag.

–Förutsättningar finns, men jag är glad bara över att få vara med i truppen.

Ett lyckat målvaktsspel är en förutsättning för att Sverige ska kunna ha en chans mot EM-favoriten Tyskland i öppningsmatchen på midsommardagen. Kanske kan den interna striden ha lyft tjejerna.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.