Mandomsprov på cykel

Tänk dig in i hur det vore att vara vaken i ett helt dygn. Lägg sedan till en cykeltur över stock och sten. Där har du extremcykeltävlingen "Sömnlös i rudan" som gick av stapeln i helgen i Haninge.
Sport • Publicerad 5 augusti 2004
Efter en sådan här urladdning blir det ingen hårdare träning på några dagar. Här sitter Martin Johansson och Tim Nilsson och cyklar motionscykel på Xercise.
Efter en sådan här urladdning blir det ingen hårdare träning på några dagar. Här sitter Martin Johansson och Tim Nilsson och cyklar motionscykel på Xercise.Foto: 

De två lokala cyklisterna i detta mandomsprov var Martin Johansson och Tim Nilsson som representerar Kristianstad Mountainbikeklubb. Tävlingen gick ut på att man helt enkelt ska cykla så många varv som möjligt under 24 timmar.

– Banan var åtta kilometer lång och väldigt tekniskt krävande, det vill säga att det går över stock och sten hela tiden, vilket gör att musklerna aldrig får någon vila, säger Martin Johansson och fortsätter.

– Jag skulle vilja säga att detta är det mest extrema man kan göra. Det hela var först meningen mer som en kul grej och både Martin och Tim började också tävlingen i ett måttligt tempo och låg åtta och tia när en stund av tävlingen var avverkad.

När Martin hade kört ytterligare en bit dog batteriet i hans lampa och då var det tur att Ola Cedergren med många års erfarenhet inom multisport var på plats och kunde hjälpa till.

– Utan Olas insats hade det inte gått så bra som det gick, jag blev ju femma, han var värd mycket under själva loppet, menar Martin. När de båda varit ute ytterligare en stund förstod Tim att detta kunde räcka långt,

– Det är första gången som jag kör loppet så när jag upptäckte att ledaren, Mattias Lundqvist, hade tagit en paus så gav jag järnet, säger Tim.

Tim lyckades inte behålla sin ledarposition utan gick i stället rakt in i väggen, trots detta slutade han trea.

– Slutet var en fullständig pina och jag var tvungen ge upp när det återstod en timme eftersom jag varken kunde gå eller cykla. Jag tror min orutin lyste igenom, menar Tim och fortsätter.

– Jag hade blåsor överallt, och ont i baken, säger han.

Killarna hade bra hjälp med sig under hela tävlingen då de blev coachade av Ola Cedergren.

– Jag gjorde vad kunde, gav massage, servade deras cyklar och liknande saker, säger Ola. Mest imponerad var Ola Cedergren över Tims insats.

– Han gör en fullkomligt lysande insats. Han cyklar ju jämnt med landets bäste mountainbikecyklist, säger Ola.

Hur laddar man då inför ett sådant här lopp?

– För min del var det en hel del sovande som gällde innan loppet, med tanke på att man skulle vara vaken under så lång tid, säger Martin Johansson

Klubbkompisen Tim Nilsson laddade upp på exakt samma sätt, det var sängen som gällde.

– Det gäller att sova, säger Tim Nilsson.

Är detta något som ni skulle vilja göra om?

– Inte som det känns just nu, men man vet aldrig, säger båda två.

Mathias Jonsson

Tim Nilsson

Ålder:20

Vikt:76 kg

Familj:Mamma, Pappa och lillasyster.

Bor:Kristianstad

Meriter:Vann Sydsvenska crescentcupens U-23 klass i år, 31:a på Elit-SM.

Martin Johansson

Ålder18, snart 19.

Vikt:61 Kg

Längd:1,73

Familj:Mamma, pappa och lillasyster.

Bor:Kristianstad

Meriter:Femma på Götalandsmästerskapen, tvåa i sydsvenska cupen, vann DM 2001, 2002, tia på senior-SM.

MOUNTAINBIKE KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.