Markus Näslund laddar för striden om guldet

ISHOCKEY Besvikelsen efter OS och efter Vancouvers förlust mot Detroit i NHL:s slutspel har lagt sig. Nu har Markus Näslund kommit till Göteborg för att ta VM-guld. –Allt annat än guld vore en besvikelse, säger han.
Sport • Publicerad 7 maj 2002
NHL-förstärkning. Markus Näslund har anslutit till den svenska VM-truppen inför kvartsfinalen.Bild:
NHL-förstärkning. Markus Näslund har anslutit till den svenska VM-truppen inför kvartsfinalen.Bild:Foto: 

Markus Näslund har som lagkapten i Vancouver haft en fantastisk säsong med 40 mål, 50 assist och en andra plats i NHL:s poängliga. Bara sex poäng efter Jarome Iginla, Calgary. –Ja, det har rullat på bra den här säsongen. Det var skönt eftersom jag avslutade förra säsongen med ett benbrott. Direkt efter att Vancouvers förlust mot Detroit tog Anders Hedberg i Tre Kronors ledning kontakt med Markus och lockade med VM-slutspel. Det fanns dock en viss tvekan hos Markus för att lämna familjen i två veckor. –Vi fick en son för sju veckor sedan, och jag kände att jag ville vara med familjen efter en lång NHL-säsong. –Anders föreslog att jag skulle komma till finalspelet. Då var det längre ingen tvekan, eftersom jag då bara är borta från familjen i en vecka. VM i Göteborg blir Markus Näslunds fjärde. 1993 var han med och tog silver i Tyskland, 1999 blev det brons i Norge och 1996 kom han sexa i Österrike. Hans enda OS-turnering var nu senast i Salt Lake City. –Jag har ju aldrig varit med och vunnit någon stor titel, så därför ska det bli extra roligt att få spela VM på hemmaplan. Några problem med att övertala frun Lotta om att sitt VM-deltagande hade inte Markus trots att han varit från familjen i nästa 150 dagar under säsongen. –Nej, hon fick mitt kontokort så det var inga problem, sade han med ett skratt. Markus har tillbringat den senaste tiden med familjen hemma i Örnsköldsvik, men han har inte följt Tre Kronors matcher på tv. –Nej, har ingen parabol så jag kan inte se TV3. Men jag har sett i tidningarna hur det har gått. Sedan den sista matchen mot Detroit den 27 april har Markus inte varit ute på is förrän den första träningen med Tre Kronor på måndagsförmiddagen. –Det är klart, lite ringrostig är man nog och det kommer nog att bränna till ordentligt i benen i matchen mot Tyskland. Tyskland i kvartsfinalen är ett lag som alla räknar med att Tre Kronor skall slå. Precis som med Vitryssland i OS. –Alla lag kan ha en bra dag och slå vilket annat lag som helst. Men, jag tror att vi har dragit lärdom av matchen mot Vitryssland och inte går i den fällan igen. Med den lärdomen i bakhuvudet tänker Markus vara med och ta Tre Kronor hela vägen till toppen av prispallen. –Eftersom man alltid tar med sig den sista matchen för säsongen över sommaren vore det skönt med ett VM-guld.

Av Leif Brändström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.