Annons

Matchrace gör seglingen populär

n SEGLING ÅHUS. I helgen avgjordes Matchrace CSS, en uppvisningstävling i segling vid Åhusbryggan. Tävlingen avgjordes med 606:or, en slags kölbåt som kan gå mycket snabbt. Och visst gick det undan i den stundtals hårda vinden.
Sport • Publicerad 20 augusti 2001

Arrangörsklubben Kristianstads Segelsällskap hade på förhand hoppats att matchracingen skulle locka fler personer till segelsporten. Tävlingsformen är mycket publikvänlig eftersom båtarna kan hålla till nära stranden. Tyvärr så blåste det för mycket. Visserligen fick seglarna bra fart i seglen men även publiken blåste bort. Båtarna som användes i tävlingen heter 606 och är en typ av kölbåt. – Det är en relativt enkel båt att segla men den kan nå rätt höga hastigheter. Idag kan vi nog komma upp i cirka sex knop, förklarar Anders Nilsson. Matchracingen avgörs i klassisk cupform där man på förhand har lottat vilka besättningar som skall möta varnandra och i vilken av de två båtarna man ska segla. – Båtarna är så lika de kan bli så det spelar egentligen inte så stor roll vilken man får, resonerar Anders Nilsson. I matchracing avgörs det mesta i starten och en tjuvstart bestraffas direkt med att man måste snurra ett varv. Trots det låg många av båtarna farligt nära startlinjen när startsignalen ljöd. I tävlingen fanns det många rutinerade seglare men även en hel del yngre förmågor ställde upp. En av dem var Sofie Åkesson. – Tidigare har jag mest seglat optimistjolle men det här är roligare för det är roligare när man är fler än en i båten, förklarar Sofie. Sofie, som bara är 14 år, seglade tillsammans med Magnus Nilsson och Lovisa Carlsson. Målsättningen var klar. –  Vi ska vinna! Om vi seglar bra kan vi nog slå de med lite mer rutin, sa den unga Åkesson. Huvudsyftet med dagen var trots allt att visa charmen med segelsporten. Och de som vågade trotsa kylan och blåsten blev säkerligen sugna när de såg båtarna flyga förbi runt Åhusbryggan. Syftet var uppnått.n

Av Hans Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons