Mattias Jonson förd till sjukhus med magsmärtor

FOTBOLL BANGKOK. Mattias Jonson fördes till sjukhus efter 2–2-matchen mot Kina i Kings Cup. Han hade smärtor i magen efter en kollision på planen. –Vi ville inte ta några risker. Röntgen visade att han inte hade några invärtes skador, säger Mats Engqvist, landslagets pressansvarige.
Sport • Publicerad 13 februari 2001
Otäck smäll. Mattias Jonsson hade smärtor i magen efter en kollision på planen. Röntgen visade att han inte hade några invärtes skador. Bild: SCANPIX
Otäck smäll. Mattias Jonsson hade smärtor i magen efter en kollision på planen. Röntgen visade att han inte hade några invärtes skador. Bild: SCANPIXFoto: 

Två minuter in i andra halvlek drabbade Mattias Jonson och en kinesisk försvarare samman i en hård närkamp nära långlinjen och det svenska avbytarbåset.

Båda vred sig i smärtor.

Kinesen reste sig snart – men danskproffset i Köpenhamnsklubben Bröndby fick föras av planen med hjälp av en bår.

Landslagsläkaren Anders Valentin var snabbt framme hos Mattias.

–Han fick ett knä i magen intill höften. Kände sig ganska bra även om han hade ont, men efter matchen klagade han över illamående och att det gjorde ondare.

Valentin befarade att risken fanns att Jonson fått skador på tarm- eller bukväggen.

Därför fördes mittfältaren kort efter matchen på Supachalasai Stadion till sjukhus och röntgenundersökning.

Den gav ett positivt besked.

–Mattias skiktröntgades men läkarna hittade inget fel. Han har fått en rejäl smäll och är blåslagen.

Mattias var lättad efter beskedet.

–Han tyckte det var skönt att det inte var så farligt. Men han har fortfarande ont och gick direkt till rummet för att vila när han kom tillbaka till hotellet, berättar Engqvist.

Det är ännu för tidigt att säga om Jonson spelat färdigt i Kings Cup. Han är definitivt inte med i den sista gruppspelsmatchen mot Qatar på onsdag.

Men det är inte uteslutet att han kan konkurrera om en plats i placeringsmatcherna på lördag.

–Vi kommer inte att ta några risker. De närmaste dagarna får avgöra om Mattias hinner bli återställd, menar Mats Engqvist.

Matchen? Sverige fick 2–2 mot Kina sedan kämparna Magnus Svensson och Håkan Mild vänt matchen.

När Zhang Yuning skickade in 0–2 i tom bur efter en präktig miss av Eddie Gustafsson – Norrköpingsmålvaktens fot mötte 90 procent fuktig luft och 10 procent läder när han skulle rensa undan framför kinesen – fanns det inte mycket som talade för svensk poäng. Men redan minuten efter 0–2 jobbade ensamanfallaren Martin Åslund fram bollen till Magnus Svensson.

–Det var ganska rörigt men bollen nådde mig. Jag fick den lite för långt ifrån mig men lyckades tåa den utan att titta på målet. Det var inget vackert mål, men det var betydelsefullt. Det gav oss både hopp och kraft, säger Magnus som kom in tidigt i andra halvlek för skadade Mattias Jonson.

Elva minuter från slutet kom kvitteringen.

Svenskarna pressade tillbaka kineserna, bollen nådde Åslund i straffområdets yttre högerkant – och med en sträckt vrist skickade AIK:aren in kvitteringen och sitt andra mål i turneringen.

–Vi offrade för mycket kraft i onödan i första halvlek och backade hem för mycket. I andra blev det bättre och jag kom mer rätt, spelade som i AIK där jag går ned och hämtar bollen, säger Åslund.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.