Milell och Törnqvist tog SM-dubbel i KZ2

Karting/Norra Åsum Artikeln publicerades
Noah Milell tog SM-guld på hemmaplan: "Jag kan inte riktigt förstå att jag har vunnit", sa han efter segern.
Foto:Tommy Svensson
Noah Milell tog SM-guld på hemmaplan: "Jag kan inte riktigt förstå att jag har vunnit", sa han efter segern.

Sex klasser avgjordes under lördagens finaldag på Åsum Ring. I tre av dem – OK junior, OK och KZ2 stod SM-pokaler på spel.

Eftersom tävlingarna var ett öppet SM deltog även förare från andra länder. Men ingen, varken svenska eller utländska förare, rådde på Kristianstad KK:s Noah Milell i den högsta klassen KZ2.

KZ2 körs med växlade 125-kubiksmotorer med topphastigheter runt 160 kilometer i timmen. Mycket av förhandssnacket handlade om hemmaförarna från Kristianstad Kartingklubb – Benjamin Törnqvist Persson och Noah Milell.

Det var också mellan dem som guldet kom att stå. Från pole position fick Noah Milell en blixtrande snabb start och tog ledningen direkt. Benjamin Törnqvist Persson startade i andra startled och kom ut ur första kurvan som fyra.

Redan på det första varvet körde Törnqvist upp sig till tredje plats efter att ha smitit förbi Viktor Öberg, Borås MK. Jakten på klubbkompisen Milell hade startat. Efter ytterligare ett par varv på banan var det Emil Skärås, SMK Västerås Karting, tur att bli omkörd av den snabbåkande Törnqvist. Skärås tvingades bryta strax därpå.

  Noah Milell då? Jo, han höll en jagande kvartett, där även Kristianstad KK:s Axel Bengtsson ingick, bakom sig ända in i mål utan större problem.

  Lugnt och tryggt rattade Milell sin kart runt Åsum Rings 21 finalvarv. Imponerande körning av 16-åringen.

  Du var fantastiskt snabb i starten, tränar du reaktionsförmågan på något särskilt sätt?

  – Nej, inte förutom att jag tränar starter med karten. Efter min kanonstart var det bara att fokusera framåt. I slutet av loppet tittade jag bakåt och såg en lucka ner till Benjamin. Jag kan inte riktigt förstå att jag har vunnit, säger den nyblivne svenske mästaren Noah Milell till Bladetsporten strax efter finalracet.

  Hur ska du fira SM-guldet?

  – Jag ska sova. Det har varit en intensiv vecka och jag har vaknat tidigt hela veckan. Sedan ska jag ladda om till EM här på Åsum Ring om två veckor, men då kör jag i OK-klassen – det är egentligen den jag satsar på, säger svenske mästaren.

  40 förare kom till start i KZ2 där det alltså blev både guld och silver till Kristianstadsförare. Dessutom gjorde Axel Bengtsson, Kristianstad KK, en fin körning som till slut gav honom en fjärdeplats.

  Fakta

  Karting-SM

  KZ2: 1. Noah Milell, Kristianstad KK, 2. Benjamin Törnqvist, Kristianstad KK, 3. Viktor Öberg, Borås MK, 4. Axel Bengtsson Kristianstad KK, 5. Nikolai Stein Norge.

  Visa mer...