Minnena från EM-finalen stärker Sverige i kväll

Det har gått ganska exakt ett år sedan sist. I kväll ska Sverige försöka slå Spanien igen.
– Ska man hitta nån form av självförtroende och styrka kan man alltid använda sig av gamla minnesbilder, säger Andreas Palicka inför VM-bronsmatchen.
Handboll • Publicerad 29 januari 2023
Andreas Palicka i semifinalen mot Frankrike.
Andreas Palicka i semifinalen mot Frankrike.Foto: Anders Wiklund/TT

De har hunnit lära känna varandra ganska bra de senaste åren, Sveriges och Spaniens handbollsherrar. De möttes i OS 2021 och sedan två gånger i EM 2022 – där den svenska segern i finalen i Budapest fortfarande finns kvar på näthinnan hos spelarna.

– Det är självklart att det är positiva minnen från EM-finalen och att det var Spanien som var motståndare då, säger Sveriges lagkapten Andreas Palicka.

Nu ligger i stället ett VM-brons i potten, inför väntad storpublik i Tele 2 arena.

– Vad man än säger om det här mästerskapet, och hur det än slutar, så har det varit helt fantastiskt för oss spelare. Men för mig är det en enorm skillnad på en bronsmedalj och en fjärdeplats, säger Palicka.

Stoppa linjespelet

Den 36-årige målvakten har planen klar inför bronsfajten.

– Mycket för oss handlar om att skära bort linjespelet och kanske få dem att skjuta lite utifrån, som vi lyckades ganska bra med i EM-finalen, säger han.

– Det brukar bli väldigt jämna matcher mot Spanien, men två lag som spelar på två helt olika sätt. Vi måste göra våra grunder bättre än vi gjorde mot Frankrike, sen måste vi störa deras finess så mycket som möjligt.

En revanschlusta

Dagen efter semifinalförlusten mot Frankrike hade Palicka försökt bearbeta nederlaget så bra som möjligt.

– Infinner sig inte en revanschlusta så har man förmodligen inte på den här nivån att göra. Att förlora är idrottens baksida, men när man gör det måste man kunna hantera det också. Det tillhör vårt vardagliga liv, det är inte första gången någon av oss har förlorat en handbollsmatch.

Förutom bronset skulle en seger i kväll också ge Sverige bättre förutsättningar i OS-kvalet nästa år. Blågult har redan säkrat en plats där tack vare insatsen i VM, men lagens placeringar ligger till grund för hur de seedas i OS-kvalet.

Fakta: Senaste mötena mellan Sverige och Spanien

EM 2022, Budapest, final, seger 27–26.

EM 2022, Bratislava, mellanrundan, förlust 28–32.

OS 2021, Tokyo, kvartsfinal, förlust 33–34.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.