Annons

Missnöje inför premiär: "Konstigt resonemang"

"Världens längsta försäsong" är över och det är dags för handbollspremiär.
Men i IFK Kristianstad blandas de positiva känslorna med oro – inte minst på grund av publikrestriktionerna.
– Det blir ett konstigt resonemang att vi bara får ta in tio procent medan andra klubbar kanske kan utnyttja 50 procent av sin publikkapacitet, säger IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Handboll • Publicerad 9 september 2020
Sportchef Jesper Larsson och hans IFK Kristianstad får klara sig utan sitt orangea publikhav i handbollsligan. Arkivbild.
Sportchef Jesper Larsson och hans IFK Kristianstad får klara sig utan sitt orangea publikhav i handbollsligan. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

När IFK Kristianstad på lördag gästar HK Malmö i premiären av handbollsligan för herrar blir det Skånelagens första tävlingsmatch på ett halvår. I och med att pandemin ställde in vårens slutspel är det knappast en överdrift att påstå att spelsuget är större än vad det brukar vara.

– Det är så klart med delade känslor vi går in i säsongen. Vi har inte spelat match sedan mitten av mars så det är klart att killarna är oerhört sugna att dra i gång efter världens längsta försäsong, säger Jesper Larsson.

Annons

För IFK Kristianstad, normalt förknippat med orangefärgat publikhav och starkt hemmatryck, kommer den supporterfria inledningen på säsongen bli extra påtaglig.

– Sportsligt så är det klart att det blir ett avbräck då vi har en tradition av att samla väldigt mycket folk här, men framför allt ekonomiskt eftersom en väldigt stor del av vår totala omsättning kommer från publikintäkter, säger Larsson.

Alltjämt ligger maxantalet kvar på 50 personer vid sociala sammankomster, men regeringens förhoppning är att tillåta mer publik från den 1 oktober.

Landets idrottsklubbar har hoppats på en arenaanpassad publikgräns, men i stället är det ett förslag om ett tak på 500 personer, oavsett storlek på arenan, som lämnats in på remiss från Folkhälsomyndigheten. Det motiveras bland annat med att kollektivtrafiken inte ska drabbas av ett för hårt tryck.

Såväl fotbollen som ishockeyn har kraftigt ifrågasatt förslaget – och tongångarna är likadana inom handbollen.

– Det är bara att hoppas att det kommer ett förslag som utgår ifrån arenans kapacitet i stället för att bara sätta ett maxtak för antal besökare. Det kanske vore lite mer förnuftigt, säger den förre stormålvakten Peter Gentzel som är vd för Svensk elithandboll.

Jesper Larsson instämmer.

– 500 i Kristianstad arena känns ganska lite med tanke på storleken (kapacitet på 4 700 besökare). Nu är jag bara lekman men det blir ett konstigt resonemang att vi bara får ta in tio procent medan andra klubbar kanske kan utnyttja 50 procent av sin publikkapacitet, säger han.

IFK Kristianstad har sålt runt 2 400 säsongskort och Larsson säger att det blir "stört omöjligt" att eventuellt fördela 50 eller upp till 500 platser under hösten.

Peter Gentzel befarade i samband med pandemins utbrott att flera klubbar skulle gå i konkurs. Efter regeringens förslag att tillåta fler betalande åskådare, samt det utlovade statliga stödet på en miljard kronor till idrotten, är han dock aningen mer optimistisk.

Annons

– Då var jag inne på att det skulle vara ingen eller möjligtvis 50 personer i publiken året ut, men nu finns det i alla fall en liten ljusning.

– Det är många frågetecken och orosmoln på himlen. Det viktiga är det som kommer här till hösten, när de pengarna kan betalas ut. Men det kanske inte blir förrän i november, misstänker jag. Och det är en bra bit kvar till dess – så det är av yttersta vikt att det arbetet från RF (Riksidrottsförbundet) görs så fort som möjligt, så att pengarna kommer ut till föreningarna.

Damernas högstaliga, SHE, startar den 17 september.

Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll, manar Riksidrottsförbundet till en skyndsam fördelning av det statliga stödpaketet på en miljard kronor till idrotten. Arkivbild.
Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll, manar Riksidrottsförbundet till en skyndsam fördelning av det statliga stödpaketet på en miljard kronor till idrotten. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT
Fakta

Publikfrågan i svensk idrott

• Sedan den 29 mars har det varit förbjudet med offentliga sammankomster med fler än 50 personer. Det har slagit hårt ekonomiskt mot många idrottsklubbar och förbund.

• Regeringen förbereder nu undantag för evenemang med sittande publik som går att genomföra på ett smittsäkert sätt.

• I ett remissvar rekommenderar Folkhälsomyndigheten (FHM) att taket ska höjas till 500 personer och att avståndet mellan varje åskådare ska vara en meter.

• Många idrottsföreträdare menar att åskådarantalet i stället bör anpassas utifrån storleken på arenorna och lokala förutsättningar.

• Herrallsvenska fotbollsklubben Malmö FF anser till exempel att man kan ta in 5 500 åskådare på ett smittsäkert sätt.

Fakta

Premiäromgången av handbollsligan

Fredag 11 september: Ystads IF HF–HK Varberg (19.30)

Lördag 12 september: IF Hallby–IK Sävehof (16.00), HK Malmö–IFK Kristianstad (18.45)

Söndag 13 september: IFK Ystad–Eskilstuna Guif (15.30), IFK Skövde–Alingsås (17.15)

Måndag 14 september: Redbergslids IK–Aranäs (19.00)

Tisdag 15 september: Önnereds HK–Lugi HF (19.00)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons