Annons

Mjällby får se upp – Bois är på gång

FOTBOLL Årets mål på Landskrona IP, kanonen från Hasan Cetinkayas fot, avgjorde nyckelmatchen mellan Landskrona och Mjällby. Nu tätnar dramatiken i toppstriden i superettan.
Sport • Publicerad 10 september 2001

Det var en förlust som sved för Mjällby.

Som sved så innerligt att det till och med var svårt att erkänna att matchens enda mål var en riktig fullträff från Cetinkayas högerfot på returen av Jesper Ljungs frispark, en god aspirant på årets mål i superettan.

Annons

– Målet? Vi förlorar på ett skitmål, sa Simon Sjöfors till TV 4 efter nederlaget.

Riktigt så krass är inte Mjällbytränaren Hasse Larsson:

– Egentligen var det här en riktig 0–0-match. Landskronas mål var bara en tillfällighet – han (Cetinkaya) kommer aldrig att göra ett sådant mål igen. Matchen mot Landskrona var en riktig nyckelmatch. Seger hade inneburit att Mjällby befäst andraplatsen i serien, och ökat marginalen till Landskrona på tredjeplatsen till sju poäng.

Nu – efter 1–0 på Landskrona IP – skiljer det istället bara en enda poäng mellan lagen – och Landskrona har en match mindre spelad.

Samtidigt vann Kalmar över Gefle, och ökade försprånget ned till Mjällby till sju poäng.

Mjällbys väg mot allsvenskan känns inte så självklar längre.

Men som vanligt vill Mjällbytränare Larsson inte kommentera tabelläget:

– Vi har sju omgångar kvar att spela. Vi kan inget annat göra än börja titta på nästa match – Sylvia hemma nästa söndag – och ladda inför den. Ändå började det så bra i går.

Mjällby inledde piggt, och skapade också matchens första riktiga chans. Marcus Ekenberg slog en frispark 20 meter från straffområdet rätt i muren, fick bollen i retur och drämde i med ett bra skott som Landskronamålvakten Mats Svensson plockade.

Ekenberg hade också halvlekens bästa läge, när han och Johan Svensson spelades fram av Marcus Ringberg och satte fart på mål. Men passningen från Johan Svensson slutade med ett halvmissat skott, 20 meter över mål.

Annons

– Den chansen borde Ekenberg satt, menar Hasse Larsson.

Samtidigt var Landskrona långt ifrån uddlöst.

Skottet från Magnus Kjellsson, som Fredrik Olsson tippade till hörna, var långt ifrån ofarligt och Matthias Eklund skapade en hel del framåt tillsammans med Bois store skyttekung Daniel Nannskog. Men mest handlade Landskrona–Mjällby om kamp.

Och allt eftersom matchen gick, desto mindre bjöds av gladfotboll och målchanser, och desto mer av tuffa närkamper och strid om bollen på mittfältet.

– Vi skapar alldeles för lite. Ett par heta målchanser och tre-fyra halvchanser är alldeles för uddlöst. Så här segt får vi inte agera, säger Hasse Larsson.

Målet, som kom i den 59:e matchminuten, lyfte tempot igen. Mjällby tvingades försöka reducera, och flyttade därmed upp spelet, vilket också öppnade för kontringar för Landskrona.

Tobbe Nilsson byttes ut mot Christian Augustsson som högermittfältare, och när toppforwarden Marcus Ekenberg ersattes av Peter Hiir-Salakka som gick in på mittfältet, övergav Hasse Larsson 4-4-2-systemet, och spelade med tre man på topp: Johan Svensson, Marcus Ringberg och Simon Sjöfors.

Men det hjälpte inte. Även om Mjällby dominerade spelet och höll sig på Landskronas planhalva så var målchanserna som skapades tämligen tama. Johan Svensson hade ett skott utför, Sjöfors hade ett par skott som Mats Svensson plockade... och Marcus Ekenberg nickade faktiskt bollen i nät, men då blev målet bortdömt för offside.

Ska vi vara helt ärliga är matchen snarast närmare 2–0 än 1–1, genom Matthias Eklunds friläge i slutminuten.

Så helt orättvist kanske resultatet inte var. Landskrona var nyansen giftigare, även om spelet är jämnt mellan lagen.

Annons

– Men vi ska inte förlora en sån här match. Vi kommer inte alls upp till vår vanliga standard, suckar Hasse Larsson.

I går var första gången Landskrona besegrade Mjällby på två år.

När det gällde som allra mest.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons