Annons

Modig satsar vidare mot VM

ORIENTERING Nu tittar orienteraren Johan Modig på höjdhopparen Stefan Holm, båda födda det nya ”guldåret” 1976 inom svensk idrott: –Det är heller ingen nackdel att vara liten och lätt i orientering. Särskilt inte i kuperad och kontinental terräng, som det kommer att bli mycket av vid VM i Schweiz 2003, säger Johan.
Sport • Publicerad 13 mars 2001
. I helgen är det årspremiär för elitorienterarna i trakterna kring Hörby. Johan Modig får här möta delar av OL-landslagets talanggruppBild: BOSSE NILSSON
. I helgen är det årspremiär för elitorienterarna i trakterna kring Hörby. Johan Modig får här möta delar av OL-landslagets talanggruppBild: BOSSE NILSSONFoto: Årspremiär för Elitklassen

68 kilo lätt och 175 cm kort har Modig från Pan-Kristianstad just VM i orientering om två år som sitt stora mål. Men redan i år hoppas han bli uttagen till NM i Finland – och kanske också kunna kriga om en av biljetterna till VM i sama land. Först handlar det nu dock om svenska årspremiären för en Elitklass i orientering: åtta km norr om Hörby, där Frosta OK på söndag står som arrangör. 36 herrar är hittills anmälda i huvudklassen. Johan Modig, som är nr 7 på Sveriges ranking, är storfavorit.

–Det finns ett antal bra löpare på plats den 18 mars. Men det kunde ha kommit ännu fler, säger Johan, som tävlar flitigt redan tidigt i vår, bland annat för att öka självförtroendet. Eftersom jag ligger lite efter i tempoträningen just nu, startar jag i fler tävlingar än vad jag planerat för från början.

Annons

Segern vid Sjöbo i söndags gav också lite råg i ryggen – men på söndag ökar motståndet. Fyra unga seniorer från OL-landslagets talanggrupp, där Åke Jönsson från Hässleholm är bas, vill gärna ge Johan Modig stryk: Per Öberg, Nyköping, Rikard Gunnarsson, Karlskrona, Håkan Petersson, Nybro, och Erik Öhlund från Ulricehamn.

Men det finns fler bra namn, typ Andreas Ferm, Göingarna, Pontus Jonsson och Magnus Granqvist från OK Orion i Karlskrona. De två sistnämnda är, liksom Rikard Gunnarsson ex-skåningar som numera gått över till stjärnklubben i östra Blekinge.

Johan Modig får också möta sin egen storebror Henrik på den 12,5 km långa elitbanan vid Bjävrödsdammen i Fulltofta strövområde på söndag. Andra klubbkamrater i elitloppet är Henric Höglind, Jacob Svensson, Thomas Westlund och Per-Åke Nilsson. Från Härlövs IF kommer Ulf Åkesson, Håkan Gunnarsson, Richard Johansson, Mikael Persson, Jesper Håkansson och Jonas

Bengtsson. Anders Selin och Andreas Ferm representerar FK Göingarna.

För en gångs skull har Johan Modig, som fyller 24 år vid halvårsskiftet, fått vara helt frisk och skadefri under hela vintern! Bara en enda vecka med lite förkylning finns på minuskontot.

– Jag läser på halvtid i Växjö just nu. Om cirka tre år är jag färdig gymnasielärare. Kombinationen studier på deltid samt elitidrott passar mig väldigt bra just nu, förklarar Johan. Men man hinner förstås inte med så

värst mycket annat, ler han. Det har blivit ett par mycket bra träningsveckor i Spanien för kort tid sedan. Där sprang vi drygt 35 mil på två veckor. Tufft men nyttigt med närmare 40 timmars träning. Spring Cup i Danmark i månadsskiftet mars–april blir en viktig tävling.

Troligen avstår där både Jörgen Olsson och Johan Modig från den ind.elittävlingen, för att i stället kunna ladda för fullt inför den viktiga stafetten. Denna blir årets första deltävlingen i nya stafett–ligan Nordic 4. Elitserien har sin upptakt i Blekinge under påsken. Då går även Sjumanna-kavlen där. Pan hårdsatsar.

– I fjol var Jörgen (Olsson) totalfemma och jag blev nr 18 totalt i Elitserien, berättar Johan, som nu gör en hårdare satsning i denna viktiga tävling i år.

Det är i år så hårt att komma med bland de 40 löparna i Elitserien, att inte ens Rikard Gunnarsson, ex-härlöviten, platsat där vid upptakten i påsk!

Annons

Uttagningarna till NM i Finland i juni går vid Sundsvall . Där passar den nordiska terrängen Modig sämre än vad terrängen i Skåne och Blekinge gör.

För att vässa sig inför NM-uttagningarna skippar Johan de Sydsvenska Mästerskapen vid Lund om en dryg månad.

Det gäller att bli uttagen bland de tio svenska herrarna till NM i Finland i juni. Då har man bättre chans att bli en av sju herrar som får åka till VM i Finland i månadsskiftet juli-augusti. Mellan NM och VM ligger också ett par VM-tester vid Eskilstuna.

Om Modig blir uttagen till VM, skippar han O-Ringens 5-dagars i Uppland.

Missar han tåget til VM, blir det nog O-Ringen-start.

– Min allra största styrka ligger i att springa i kuperad och verkligt kontinental terräng. För att orka i sådana ”backar” ska man inte vara för tung. Lite kortvuxna har också lättare än långa personer. Jag förstår precis, hur världsmästaren Stefan Holm har det.

– Ute på väg är det inte många orienterare som hänger med mig, numera, konstaterar Johan, med självförtroende.

Han har nu gått över från Härlövs IF till OK Pan-Kristianstad som friidrottare! Pan har nämligen blivit medlem i Svenska Friidrottsförbundet.

Lidingöloppet för Pan är fullt tänkbart under senhösten i år.

Fem ”grabbar” från talanglandslaget i orientering – Modig, Gunnarsson, Öberg, Öhlund och Petersson – ligger för övrigt på ett tufft träningsläger på skånska ostkusten både nu på fredag och lördag, med familjen Modigs sommarstuga som utgångspunkt:

Annons

– Vi kommer att ”köra” fyra eller fem hårda pass, fredag-lördag, så vi är kanske lite möra i benen vid söndagens elittävling, misstänker Johan. Men konkurrenterna ska få slita hårt för att besgera oss, skrattar han.

Johan tror, att vinnartiden kan ligga på u n d e r 65 minuter. Det betyder ca 5.15 minuter per kilometer.Fågelvägen.

På söndag vill bondsonen Johan Modig gärna stärka sitt självförtroende ytterligare

Av Bertil Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons