Annons

Montreal vann – tvingar fram femte final

Montreal håller liv i Stanley Cup.
Josh Anderson avgjorde till 3–2 i förlängning mot Tampa Bay och tvingade fram ytterligare minst en match i finalserien.
Ishockey • Publicerad 6 juli 2021
Montreals Josh Anderson firar liggandes på isen att han just avgjort den fjärde finalmatchen i Stanley Cup. Lagkamraten Cole Caufield skyndar fram för en segerkram.
Montreals Josh Anderson firar liggandes på isen att han just avgjort den fjärde finalmatchen i Stanley Cup. Lagkamraten Cole Caufield skyndar fram för en segerkram.Foto: Paul Chiasson/AP/TT

De 3 500 åskådarna inne i Bell Centre och många tusen på Montreals gator fick jubla när Josh Anderson gav hemmalaget ledningen efter en dryg kvarts spel.

Men jublet som då spred sig över Montreal var en västanvind jämfört med det segervrål som kom när Anderson, efter en kontring, närmast liggande i luften tryckte in segermålet till 3–2.

Annons

– Vi hade på känn att finalen skulle fortsätta och har redan packat väskorna för att åka ner till Tampa i morgon, säger Anderson på presskonferensen efter matchen.

"Som en mur"

Tampa Bay hade inlett förlängningen i powerplay efter det att Shea Weber fått fyra minuter för hög klubba. Och gästerna låg på för ett tidigt avgörande. Carey Price i Montreals mål tvingades rädda puck på puck – och fick i en andningspaus se sin lagkamrat Nick Suzuki missa förlängningens kanske hetaste målchans i en kontring mitt i pressen.

Gästernas övertag fortsatte även när Montreal var fulltaligt på isen, men hemmaspelarna fortsatte att kontra vasst, och till slut gav det alltså utdelning.

– Carey var som en mur i kväll och gav oss chansen att vinna. Han var fantastisk, säger Josh Anderson.

Carey Price var redan innan förlängningen tog vid hemmalagets dominant. Från första nedsläpp visade han att Victor Hedman & Co skulle få kämpa för att få hål på honom, och när han väl var överlistad stod stolparna i vägen för Tampa Bay – tre gånger om.

– Killarna spelade bra framför mig, neutraliserade deras chanser och fick bort returerna. Men vi har mycket jobb framför oss, säger Carey själv om sin insats.

Möblerade om i laget

Josh Andersons två mål kom efter en lyckad rockad av tränaren Dominique Ducharme. Efter tre raka förluster gjorde han sitt bästa för att kunna störa Tampa Bay och möblerade om rejält i laget – bland annat genom att låta Anderson få spela med Nick Suzuki och Cole Caufield, de två som spelade fram till den dubble målskyttens mål. Rockaden gjorde även att bland andra backen Erik Gustafsson fick kliva åt sidan.

– När man ligger under med 0–3 försöker man ändra på saker och göra laget bättre, och det lyckades. Vi höll ihop och vi tror på varandra. Nu har vi ett bra läge, säger Anderson.

För Tampa Bay betyder förlusten att laget förlorat fyra raka förlängningar i slutspelet. I laget var besvikelsen stor att man inte lyckades avgöra i powerplay.

– De är bra i numerärt underläge, det har de varit hela säsongen, och det är en av anledningarna till att de är här. Vi ska titta på det igen och se till att vara bättre i nästa match, säger Victor Hedman.

"Kan bli bättre"

Annons

Om Montreal mot alla odds skulle vända på finalserien blir det andra gången i NHL:s historia ett lag går från 0–3 i en final till att få höja bucklan. Hittills enda gången det har hänt var 1942 när Toronto vände mot Detroit.

Tampa Bay å sin sida får nu chansen att vinna Stanley Cup inför 18 000 hemmasupportrar natten mot torsdag, svensk tid.

Men det kommer inte bli lätt, lovar Dominique Ducharme.

– Vi spelade inte perfekt i kväll och kan bli bättre. Och det kommer vi att vara i Tampa.

Fakta: Stanley Cup-finalen

Årets Stanley Cup-final spelas mellan Tampa Bay och Montreal.

Tampa Bay leder med 3–1 i matcher.

Match 1: Tampa Bay–Montreal 5–1.

Match 2: Tampa Bay–Montreal 3–1.

Match 3: Montreal–Tampa Bay 3–6.

Match 4: Montreal–Tampa Bay 3–2.

Match 5: Tampa Bay–Montreal, natten mot torsdag, svensk tid.

Match 6 (om det behövs): Natten mot lördagen den 10 juli, spelas i Montreal.

Match 7 (om det behövs): Natten mot måndagen den 12 juli, spelas i Tampa.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons