Morén segrare i historiskt lopp

Varningsflaggan var hissad för totalledaren Alexander Wetterhall. Team Argon 18-duon Marcus Svensson och Michael Olsson var två av de hetaste utmanarna. Då slog Södertäljes Patrik Morén till. Och tog över den totala GP-ledningen på kuppen. ”Jag tog en smygare, och den gick hem”, flinade Morén.
Sport • Publicerad 1 augusti 2014
Patrik Morén blev historisk.
Patrik Morén blev historisk.Foto: 

I förhandssnacket handlade mycket om Uppsalas Alexander Wetterhall mot popgänget Team Argon 18 Scandinavia från Åhus CK.

Christian Bertilsson i arrangörsstaben hade dessutom sammanställt sina åtta förhandsfavoriter.

Men namnet Patrik Morén gick inte att hitta på Bertilssons favoritpapper.

– Jag trodde inte Morén hade den styrkan som skulle krävas, men i dag cyklade han som i fornstora dagar, berömde Bertilsson.

Morén gjorde ett perfekt stadslopp, hängde med i den avgörande utbrytningen, var kall, åkte med insidan av huvudet. Och när chansen kom – ja, då högg han som en kobra.

– Först stötte Emil (Andersson), sen kontrade Isac (Lundgren)...men så efter det blev det lite stiltje. Och så kom luckan på högersidan och då smög jag mig iväg, sa Patrik Morén när han skulle beskriva det loppavgörande skedet.

Team Argon 18:s Isac Lundgren såg Morén, men precis som alla andra var han för passiv.

– Jag tänkte bara ”vem tar Morén?”. Några sekunder senare hade han fått luckan, så svaret på min egen undran blev: ”Ingen”.

Varför?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tyckte inte själv att det var en hård attack och det kanske ingen annan tyckte heller. Det var kanske därför som den gick hem, sa Lundgren, som blev trea och därmed bäst av de sju cyklisterna i Team Argon 18 (läs mer här till höger om teamets tankar om tävlingen).

Oväntat mycket folk

När Morén stack så återstod det sex varv och man hade nästan varit ute i en timme.

– Men jag kroknade lite när det var tre varv kvar, men det höll, log segraren.

Det höll, ”med marginal” kunde han faktiskt ha lagt till.

För efter hans lilla smygare så var de andra rökta.

Morén kunde defilera i mål, sträcka armarna i vädret medan hans mörka ”surfarsvall” fladdrade i kvällsbrisen.

Och efter målgången var det idel tummar upp.

– Det var ett roligt lopp och en härlig seger. Och kul att det kom så mycket folk, det kom mycket mer än vad jag hade trott på förhand.

Jag hörde några i publiken som undrade om det inte är knixigt att cykla på kullersten?

– Det är faktiskt inte så farligt, visst, det studsar lite mer än på vanlig väg, men det är rätt okej faktiskt.

Hoppas på en repris

I och med den historiska segern i Kristianstads första GP-lopp så tog Morén också över ledartröjan i GP-cupen.

Med en deltäving kvar, i Trollhättan, så leder han på 85 poäng. Sex poäng före Team Argons Marcus Svensson. Räkna med en rafflande avslutning i den sista deltävlingen.

– Jag får hoppas att jag kan hålla det här nu. Jag har tagit två segrar i cupen och sen kört ganska jämnt i de andra. Jag hoppas på en ny fullträff i Trollhättan.

Det finns ett visst rödsvart team som inte hoppas på det...

Taner Caliskan
Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.