Annons

Sevilla mästare igen – Mourinhos framtid osäker

Sevilla kan titulera sig kungar av Europa League för sjunde gången, efter att Roma besegrats på straffar med 4–1.
Romas Jose Mourinho tvivlar själv på sin framtid som tränare efter förlusten.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2023
Sevilla är Europa League-mästare.
Sevilla är Europa League-mästare.Foto: Denes Erdos/AP/TT

Sju finaler, sju segrar.

I och med segern över Roma har Sevilla nu vunnit turneringen sju gånger, fem gånger sedan 2014, vilket är fler titlar än något annat europeiskt lag.

Annons

I år satt titeln dock långt inne.

Finalen, som spelades på Puskás Aréna i Budapest, började nämligen inte optimalt för den spanska storklubben. Romas fixstjärna Paulo Dybala placerade distinkt in 1–0 efter en dryg halvtimme, vilket även stod sig till halvtidsvilan.

Men efter paus började Sevilla visa prov på varför mittfältaren Ivan Rakitić tidigare under våren beskrev Europa League som "vår turnering."

Två missar

I den 55:e minuten kom också kvitteringen. Roma-försvararen Gianluca Mancini styrde in ett inlägg i eget mål och 1–1 var ett faktum.

Det stod sig ordinarie matchtid ut och förlängning väntade. Närmare ett avgörande än en ribbträff av Romas Chris Smalling kom inget av lagen och straffsparkar fick avgöra.

Efter två missar av Roma kunde Gonzalo Montiel avgöra och således är Sevilla återigen Europa League-mästare.

– Jag har upplevt många sådana här tillfällen, jag tror att du måste vara väldigt lugn. Och dina lagkamrater, de gör dig lugn, de ger dig trygghet, säger Sevillas målvakt Yassine Bounou efter straffvinsten.

Mourinhos framtid osäker

För Romas succétränare Jose Mourinho var förlusten bitter, med en bruten svit efter fem tidigare finalsegrar.

– Jag vill stanna, men mina spelare förtjänar mer, jag förtjänar mer. Jag vill inte kämpa för det längre. Jag är trött på att vara tränare, kommunikatör, klubbens talesman, säger Mourinho om sin framtid.

När det kommer till att ta titlar har Mourinho varit en vinnare. Till alla inhemska liga- och cuptitlar med ett otal klubbar genom åren kan han lägga två segrar i Champions League, två i Europa League och fjolårets i Conference League.

– Jag har vunnit fem finaler och jag förlorade den här, men jag kommer stolt tillbaka hem igen. Killarna gav allt, säger Mourinho.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons