Annons

Myllylä och Isometsä skyller på förbundet

SKIDOR HELSINGFORS. Nu har Mika Myllylä och Jari Isometsä börjat skylla ifrån sig. Och de skyller på det finländska skidförbundet. De dopningsavslöjade längdskidåkarna Jari Isometsä och Mika Myllylä anser att de är oskyldiga till avsiktlig dopning under skid-VM i Lathis.
Sport • Publicerad 6 april 2001

Mika Myllylä skriver i sin redogörelse till det finländska skidförbundet att han oavsiktligt dopat sig på grund av sin förkylning.

”På grund av sjukdomen var Myllyläs vätskebalans inte normal, varför han bad om vätsketillskott intravenöst, såsom han gjort någon gång tidigare. På rekommendation av skidförbundets träningsledning utfördes vätsketillförseln med preparatet hemohes. Före åtgärden diskuterades saken med träningsledningen, som uppgav att effekterna av ämnet bara undersökts inofficiellt och att användningen av ämnet inte var emot dopningsreglerna”, förklarar Myllyläs advokat Antti Vainio å sin huvudmans vägnar.

Annons

Enligt skrivelsen hade Myllylä satt sig in i antidopningskommitténs broschyr om förbjudna och tillåtna läkemedel inom idrotten.

”I broschyren är såväl hemohes som alla andra så kallade plasmaexpanders antecknade uttryckligen som tillåtna läkemedel. Läkemedlen är som ämnen inte heller förbjudna i Internationella skidförbundets medicinska regelverk och inte heller i Internationella olympiska kommitténs dopningsregler”, heter det i Myllyläs skrivelse. Enligt Myllyläs redogörelse bär träningsledningen ansvaret för det inträffade.

”Myllylä har haft rätt att lita på att träningsledningen haft tillräcklig och korrekt information om det inbördes motsägelsefulla innehållet i dopningsreglerna. Som lekman kan inte en skidåkare vara bättre insatt i saken”, sägs det.

Myllylä betonar att det på inget vis varit fråga om ett avsiktligt dopningsbrott i Lahtis.

”Innan frågan om tävlingsförbud avgörs, bör Internationella skidförbundet redovisa resultatet av blodproven så att Myllylä kan visa att det i hans fall inte gällt en manipulation med blodvärdena eller användning av förbjudna metoder i den mening som dopningsreglerna avser. Dessutom kräver han att andra blodtest redovisas för att klarlägga om idrottarna behandlas jämbördigt när det gäller dopningskontroll”, skriver Vainio i Myllyläs genmäle. Även Jari Isometsä skyller dopningen på det finländska skidförbundets bristfälliga broschyr – och på chefstränaren Kari-Pekka Kyrö.

Enligt Isometsä var det Kyrö som föreslog att han skulle ta hemohes för att sänka sitt hemoglobinvärde.

Isometsä har ända sedan dopningsaffärens början förklarat att han använde hemohes för att vara säker på att klara Internationella skidförbundets (FIS) gränsvärde på 175.

I sin redogörelse till Finlands skidförbund och FIS framhåller Isometsä att han inte visste att hemohes var förbjudet.

”Isometsä har varit en skidåkare av världsklass sedan han var 16. Han har ingen medicinsk utbildning. Plasmaexpanders är för honom ett helt okänt begrepp. Isometsä har fått antidopningskommitténs broschyr och också studerat den noga. Trots det har omnämnandet av plasmaexpanders som förbjudna medel inte sagt honom någonting alls. I stället har Isometsä personligen försäkrat sig om att preparatet hemohes uttryckligen fanns omnämnt som ett tillåtet ämne i broschyren”, skriver Isometsäs advokat Ari Huhtamäki till Skidförbundet.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons