Annons

Näsby slaget – men inte uträknat

FOTBOLL NÄSSJÖ. Matchklockan tickar ner de sista, skälvande sekunderna på Skogsvallen i Nässjö. Hemmalaget leder med 3–2, men Näsby ligger på hårt för att slå in kvitteringsmålet, ett mål som skulle innebära nytt kontrakt.
Sport • Publicerad 1 oktober 2001

Chanserna radar upp sig som ett pärlband framför Nässjömålet.

Den sista, stora chansen får Andreas Lindau. Som får fritt skottläge, ställer in siktet och skjuter – rakt i famnen på målvakten.

Annons

Näsby är ett slaget lag . . .

. . . men långt ifrån uträknat! När nöden är som störst är hjälpen som närmast, heter det. Och ”hjälpen” den här gången kom i form av Växjö Norra och Färjestaden, som mot alla odds besegrade IFK Karlshamn respektive Sölvesborg.

Det innebär att Näsby får kvala. Mot bland andra arga kusinen Nosaby IF.

Den matchen ser vi redan fram emot!

Matchen på Skogsvallens träningsplan (huvudarenan stod under vatten, ospelbar) är en av de märkligaste jag någonsin sett, och jag har sett några.

Hemmagrabbarna tycktes gå ut till matchen med ungefär samma inspiration som om de fått i uppdrag att lära sig telefonkatalogen utantill. Inte så konstigt kanske, de hade ju inget alls att spela för.

Näsbyspelarna ville desto mer. Satsade allt på varje boll. Gav ”etthundratio” i varje närkamp.

De var bättre i allt. Kvickare i fötterna. Starkare i närkamperna. Spänstigare i luftduellerna.

Ja, de gjorde strängt taget som de ville, både med boll och motståndare.

Ändå.

Annons

Efter sex minuter stod det 1–0. Till Nässjö.

Efter 36 minuter 2–0.

Och: det kunde varit än värre. Om inte Daniel Andersson knipit en straff efter precis en halvtimmes spel.

– Otroligt! Här spelar vi ut dem efter noter och de gör två mål på två fasta situationer, sa Peter Persson, tränaren, och riste på huvudet.

–  Hur många heta chanser hade vi? Fem? Sex? Sju? Nässjö var ju över huvud taget inte med i matchen.

Nej, det är ingen överdrift att påstå att det var spel mot ett mål.

Men – i det målet stod Stefan Ericsson! Och han var omutlig.

Ända tills 42:a spelminuten. Då fick även denne målvaktsfantom kapitulera. Isset Music var siste man på bollen, efter förarbete av Joel Nilsson. I 68:e minuten var Stefan Ericsson chanslös, när Martin Eriksson fick ladda i lugn och ro från nära håll, och göra 2–2 till Näsby.

Nu spelade Näsby som i trance och himmelriket, förnyat division III-spel, var nära.

Men det tillståndet vara bara sju minuter. Då, i 75:e, slog påpasslige Ulf Johnsson in sitt tredje mål för dagen. På den tredje fasta situationen, två inkast och en frispark.

Annons

– Inte klokt! Tre baklängesmål på tre fasta situationer. Sånt får bara inte hända! sa, nej röt, Peter Persson.

I stället för semester och uppladdning för en ny division III-säsong blir det nu tre kvalfyllda veckor för Peter Persson och hans pågar.

– När vi gick på bussen i Kristianstad var jag nöjd med en kvalplats, jag trodde faktiskt att både Sölvesborg och Karlshamn skulle vinna sina hemmamatcher. Nu blir det en tung hemresa . . .

Av Leif Westerhede
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons