Annons

Näsby tappar mark i bottenstriden

FOTBOLL Västra Torsås fråntas segern mot Karlshamn eftersom laget använt en avstängd spelare i matchen. Följden blir att Näsby riskerar att åka ur division III.
Sport • Publicerad 22 september 2001

– Så här får det inte gå till. Att en klubb gör fel får inte drabba en tredje part, ryter Peter Persson, Näsbys tränare.

– Det är fruktansvärt fel om en serie ska avgöras på skrivbordet istället för ute på planen! Men så kan det mycket väl bli nu. Jag förstår att det är svårt för förbundet att skapa rättvisa regler – men det här är helt galet, fortsätter Peter Persson.

Annons

På bara några dagar har förutsättningarna för Näsby att hänga kvar i division III förändrats drastiskt.

I onsdags hade Näsby – som ligger på kvalplats nedåt i division III-tabellen – sju poäng ned till Karlshamn under strecket. Två dagar senare skilde det plötsligt bara ett enda poäng mellan lagen – trots att bara en match spelats.

Blekingelaget – som var mer eller mindre avsågat i botten – har plötsligt fått nytt hopp.

Först vann Karlshamn över Sölvesborg, och därefter fick laget tre poäng av Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott.

I matchen mellan Västra Torsås och Karlshamn i slutet av augusti spelade nämligen Ulf Paldan – trots att han skulle varit avstängd.

Missförståndet står Västra Torsås dyrt – de fråntas nu segern och blir av med både tre poäng och kvalplatsen uppåt. Men det finns – som sagt – fler förlorare:

– Vi drabbas oerhört hårt av att Karlshamn får extra poäng. Sölvesborg, som ligger på platsen ovanför oss i tabellen drabbas också av det här, säger Peter Persson, som är mycket upprörd över fotbollförbundets agerande:

– De kan inte komma med ett sånt här beslut så länge efter att matchen spelats – det förändrar ju förutsättningarna i hela tabellen! Tänk om det berört ett lag som trott att de redan säkrat nytt kontrakt, och låtit spelare åka på semester eller liknande?

Plötsligt blir matchen på Grönevi i eftermiddag oerhört viktig för både Näsby och Karlshamn.

Seger kan rädda båda lagen till fast mark utan att ens behöva kvala – förlust kan innebära en plats under nedflyttningsstrecket.

Annons

– Före fotbollförbundets beslut skulle det räckt med en poäng för vår del. Det gör det inte längre, konstaterar Peter Persson.

Näsbytränaren tycker att det är snett att en tredje – helt oskyldig – part ska drabbas så hårt av någon annan klubbs förseelse. Fotbollförbundet borde se över regelsystemet, och hitta en lösning där den felande klubben får ett kännbart straff – men utan att det går ut över andra klubbar i serien, menar Persson.

Samtidigt kan det inte bara gå ut över den personen i laget som felaktigt varit på planen, för då är straffet inte kännbart för klubben, menar Persson.

– Just nu är det inte rättvist alls, säger han.

Näsbys ordförande, Bengt Forssén, beklagar också det inträffade, men påpekar att det bara är att rätta sig efter reglerna som finns:

– Det vi lär oss av det här är att det är oerhört viktigt att ledare inom klubbarna håller ordning på papprena.

– Man måste se till att man verkligen får övergångshandlingar, och att spelarna är spelklara innan de kommer ut på planen... Näsby har ändå fortfarande allting i egna händer – seger mot Karlshamn i eftermiddag, och åtminstone en kvalplats är räddad.

– Den här matchen blir plötsligt fruktansvärt viktig. Det har redan börjat ringa folk från Karlshamn för att fråga om vägen hit, berättar Forssén.

– Jag hoppas innerligt att vi vinner mot Karlshamn. Det skulle vara det enda rättvisa, säger Peter Persson.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons