Annons

Näthat mot VM-stjärnor: "Får inte acceptera"

Näthatet under friidrotts-VM i Eugene i somras riktades främst mot kvinnliga idrottare – och kommentarerna var ofta sexistiska.
Det visar Internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) kartläggning.
Friidrott • Publicerad 7 december 2022
Näthatet under friidrotts-VM i amerikanska Eugene riktades främst mot kvinnliga idrottare, enligt det internationella friidrottsförbundet. Arkivbild.
Näthatet under friidrotts-VM i amerikanska Eugene riktades främst mot kvinnliga idrottare, enligt det internationella friidrottsförbundet. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

WA har undersökt näthatet som riktades mot idrottarna under friidrotts-VM i Eugene. Resultatet visar att sexualiserande och sexistiska inlägg – vilka främst riktas mot kvinnliga idrottare – utgjorde över 40 procent av alla kränkningar.

Konton för 461 idrottare övervakades mellan 10 juli och 1 augusti. Nästan 428 000 inlägg och kommentarer på Twitter och Instagram analyserades.

"Får inte acceptera det"

Annons

Enligt Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, måste man jobba för att få bort näthatet.

– Det gäller all idrott, och samhället i stort, vi måste börja respektera varandra på ett helt annat sätt. Vi får inte acceptera att det finns, säger Olsson till TT och fortsätter:

– Det är ett arbete som inte får sluta. Vi pratar väldigt mycket om värdegrund, om hur vi ska förhålla oss till varandra och att vi ska vara schyssta och att vi ska respektera och uppskatta varandra.

Oroas av resultaten

Studien visar att 27 idrottare, av vilka 16 är kvinnor, kränktes. Detta inträffade främst via Twitter. Studien visar även att 60 procent av kränkningarna var av sexuell eller rasistisk natur.

Fem procent av inläggen uppges ha varit så grova att WA överväger att skicka bevis och rapporter till nationella brottsbekämpande myndigheter.

– Resultaten av den här studien är oroande men det är viktigt att vi vet var och hur våra idrottare misshandlas på sociala medier så att vi kan vidta åtgärder för att skydda dem och förhindra framtida händelser, säger Sebastian Coe, WA:s ordförande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons