Senegal vidare – hjälten Koulibaly hedrade Diop

Från Qatar till Dakar.
Kalidou Koulibaly heter spelaren som firades på läktarna i Doha och hemma i huvudstaden.
Mittbacken skickade in 2–1-målet som tog Senegal till åttondelsfinal på Ecuadors bekostnad.
Samtidigt vann Nederländerna gruppen efter 2–0 mot Qatar.
Fotboll • Publicerad 29 november 2022
Matchhjälten Kalidou Koulibaly hedrade minnet av Papa Bouba Diop med att ha dennes tröjnummer på lagkaptensbindeln.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Cody Gakpo.
Cody Gakpo.Foto: Moises Castillo/AP/TT

I all glädje och lättnad fanns också plats för att hedra minnet av förre landslagsstjärnan Papa Bouba Diop. Det föll sig så att Senegals avancemang skedde på årsdagen av Diops bortgång 2020.

Lagkaptenen och matchhjälten Koulibaly hedrade Diop med att ha dennes tröjnummer 19 på den gula armbindeln.

Diop var blott 42 år gammal när han avled efter en tids sjukdom.

– Det är en speciell dag för alla senegaleser i dag. Diop var den förste senegales att göra mål i VM och han dog på den här dagen. Vi ville göra något stort för honom, för han har gjort enormt mycket för senegalesisk fotboll, säger Koulibaly till C More.

– När han dog var det en stor förlust, så vi ville verkligen hylla honom i dag. Att bära hans nummer på armbindeln är en ära. Jag vill hälsa till hans familj och alla andra.

Seger ett måste

Senegal gick in till det avgörande mötet på Khalifa International Stadium med tre poäng efter de inledande två matcherna i grupp A.

Ecuador stod på fyra.

Med andra ord var förutsättningarna givna: Senegal var piskat att vinna för att ta andraplatsen och nå åttondelsfinalen.

Matchbilden blev därefter. Ecuador tog inga risker, Senegal öste på med vad man hade. Inledningsvis var det rätt mycket – men inte med den nödvändiga knivskarpa skärpan i de avgörande ögonblicken.

Idrissa Gueye och Boulaye Dia brände två fina möjligheter redan innan matchen var tio minuter gången. Iliman Ndiaye tog plats i sällskapet som inte fick in bollen när tillslaget från en fin position blev alldeles för lamt.

Det gyllene läget kom med några minuter kvar av den första halvleken. Piero Hincapie klumpigt och onödigt ned Ismaila Sarr, klubbkompis med svenske landslagsmannen Ken Sema i Watford, inne i straffområdet.

Sarr reste sig, tog hand om bollen, lade den på straffpunkten och fick vänta medan domaren Clement Turpin instruerade målvakten Hernán Galindez om att hålla sig på linjen.

Sarr tog några trippande steg, väntade ut Galindez och bredsidade in Senegals ledningsmål intill stolpen.

Rollerna var ombytta, Ecuador behövde en kvittering och lyfte fram spelare medan Senegal blev defensiva.

Kvitteringen kom halvvägs in i andra halvlek, när Moisés Caicedo stötte in 1–1 efter en hörna.

Koulibalys snabba replik

Den ecuadorianska glädjen blev högst tillfällig. Dryga minuten senare skickade Koulibaly in segermålet.

Senegal har bara gått vidare från gruppspelet en gång tidigare i ett slutspel. Det var 2002 – och den åttondelsfinalen var en mörk dag i svenska landslagshistoria. Senegal vann med 2–1 via ett så kallat "golden goal" av Henri Camara i förlängningen i Oita, Japan.

Idrissa Gueye missar åttondelsfinalen i helgen sedan han fått sin andra varning mot Ecuador.

Gakpo målskytt igen

På al-Bayt Stadium säkrade Nederländerna gruppsegern när PSV Eindhovens eftertraktade Cody Gakpo avslutade ett synnerligen vackert anfall. Trots att han var trängd av flera spelare lyckade han placera ledningsmålet tätt intill Meshaal Barsham.

Det är mål i varje match som gäller för 23-åringen. Gakpo, 23, är nu uppe i tre fullträffar.

Den färskaste ryktet är att Manchester United vill ersätta Ronaldo med Gakpo.

Frenkie de Jong ökade till 2–0 kort efter pausen när han slog in en släppt retur från Barsham på Memphis Depays skott.

Qatar, historiskt som värdnation att förlora samtliga tre matcher och inte gå vidare, lyckades bara bjuda hemmapubliken på ett enda mål under 270 ordinarie matchminuter.