Nilsson gör nysatsning i Mitsubishi

RALLY 52-årige Leif Nilsson gör en nysatsning. Med en vass Mitsubishi ska han återigen kunna slåss med de värsta konkurrenterna. – Det är en potent bil och jag är jäkligt sugen på att köra, säger han.
Sport • Publicerad 17 november 2001

Delar av Team Kinnarp samlades igår på Sommarlust i Kristianstad för att tala om framtiden.

Mest uppmärksamhet fick förstås Leif Nilsson.

Hans Mitsubishi – samma modell som Stig–Olof Walfridsson och Kennet Bäcklund kör – tillhör värstingmodellerna i rallysvängen och nu ligger vägen öppen för nya framgångar.

– Det är klart att man sneglat åt det här hållet ett tag. Utvecklingen går framåt och man vill ju alltid ha bra grejer. Trots åldern tittar man framåt och ser nya mål. Man kan ju behöva en nytändning på gamla dar, förklarar den rutinerade 52-åringen som sålt Audin han tävlat med i tre säsonger. Bilen – en röd Mitsubishi Lancer Evolution VI – är levererad och under de närmaste månaderna kommer den att byggas om och tävlingsanpassas.

– Det är ingen större brådska. Jag kör inte vinterrallyn längre, så vi har gott om tid på oss. Men det är klart, blir den i ordning tidigt är det kanske inte helt omöjligt att man letar upp någon vintertävling. Man kommer nog att vara rätt sugen på att testa bilen, flinar Leif.

nÄr det stora förändringar som krävs?

– Hade jag valt att köra i grupp N hade det inte varit mycket alls. Nu har jag bestämt mig för grupp A och då krävs det lite mer. Men det är inte speciellt mycket, fortsätter Leif Nilsson.

Teamets färg är ju blåvitt. Tänker du måla om den?

– Den får förbli röd. Det är färgen som gäller för den här bilen tycker jag. Det blir precis som VM-bilarna då.

Bland konkurrenterna nästa säsong – i H4WD som gruppen kallas numera – hittar vi bland annat ”Stoffe” Nilsson från Vinslöv som just nu är på jakt efter en ny bil. Återstår att se om Leif Nilsson tillsammans med svärsonen och codrivern Morgan Sandström kan vara med att utmanna toppskiktet. Idagsläget är det Hässleholms MK:s klubbmästerskap i april nästa år som är tänkt som premiärtävling och då får vi en första värdemätare.

– Jag får inte ingå i själva tävlingen, men jag får vara med och köra och det kan vara bra och värdefull träning.

Vad har ni för målsättning nästa säsong?

– Det ska bli skoj att prova något nytt och sen får vi se hur långt det räcker. Vi kommer att göra vår huvudsatsning på Sydsvenska Mästerskapet och dessutom köra några SM-tävlingar. Riktigt hur många det blir vet jag inte. Skulle det gå bra kanske det blir fler än vad vi tänker oss just nu, säger Leif.

Ställer du upp i South Swedish Rally om tävlingen blir av?

– Klart att man vill köra, det är en kul tävling. Samtidigt kostar det en hel del och det hänger mycket på om får har några slantar över. Team Kinnarpbasen Sven Thuvesson – som gjort sig känd bland annat för satsningarna med Gunde Svan och Torgny Mogren – kommer naturligtvis att följa Leif Nilssons framfart i Mitsubishin.

– Jag tycker att det ser bra ut. Det kommer helt klart att gå betydligt bättre än med Audin. Det är bara att hoppas att jag och min codriver Görgen Persson kan köra ifrån honom på någon tävling iallafall, skrattar han.

Du och Leif tillhör den äldre och rutinerade generationen inom svenskt rally. Hur är det egentligen ställt med återväxten?

– Dåligt, tyvärr. Men i vår klubb tror vi mycket på Fredrik Fransson. Han har potential och kan utvecklas, avslutar Sven Thuvesson.

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.