Annons

Norberg trea – men han var bara en sekund från seger

n RALLY VIMMERBY. Emil-Trofén, sjätte deltävlingen i Sydsvenska Mästerskapet och DM i rally blev en stentuff tillställning. För Hässleholms Fredrik Norberg inträffade det otroliga att han fick stryk av segraren i grupp H-klassen, Per-Ola Chronwall, Karlskrona, med en enda futtig sekund efter 57 kilometers rallytävling i rasande tempo. Tro nu inte att Fredrik slutade tvåa i klassen. Nej, han blev bara trea, för en tiondels sekund efter Chronwall och nio tiondelar före Fredrik, slutade Christian Svensson från Anderstorp.
Sport • Publicerad 20 augusti 2001

– Det är vad som händer när man kör för sakta i början, konstaterarde Fredrik inte alltför besviken. Han har nämligen råkat ut för nästan samma sak en gång tidigare. – I fjol i TV-Svängen missade jag segern med två tiondels sekund, så man är lite van! Det var Fredriks dåliga inledning som avgjorde tävlingen. Stryk med tolv sekunder av Chronwall på inledningssträckan innebar att det nästan var kört direkt. – Sträckan efter var jag helt klart lite uppretad och sedan stämde körningen perfekt, tyckte Fredrik. – Fast visst är det tråkigt när det är så ytterst lite som skiljer, en bredsladd det är allt... Inte heller Stoffe Nilsson hade marginalerna på sin sida i Vimmerby, även om det inte på långa vägar var lika tätt om totalsegern, som i grupp H. Stoffe fick nöja sig med andraplatsen efter förhandstippade Roger Berglund, från Tranås. Tidsskillnaden mellan de två blev till slut 18 sekunder, en skillnad som var alltför stor enligt Stoffe. – Tyvärr, valde vi fel däck! Med vårt höga startnummer väntade jag mig att vägarna skulle vara sönderkörda och spåriga och valde däck därefter. Nu stämde inte Stoffes analys, istället var vägarna stenhårda, oerhört krokiga och luriga till max. När dessutom Subarun började krångla på långsträckan i den höga värmen var loppet kört. – Bilen slog bara av tändningen så fort jag försökte öka tempot, berättar Stoffe. – Till sträckan efter skiftade vi lite kablar och nollställde datorn, sen gick bilen som den skulle igen. Ett bevis på detta var, att på de tre sista sträckorna var Berglund bara totalt två sekunder snabbare än Stoffe, som då dessutom åkte på en punktering på femte sträckan. – Trots allt stärkte vi ledningen i mästerskapet och det var huvudsaken, menade Stoffe som nu laddar för SM i Eskilstuna om två veckor. För bröderna John och Leif Nilsson blev det ingen lyckad tripp till ”Astrid Lindgren-land”. John slutade sexa och Leif nia i grupp H 4WD. Bröt här gjorde Hässleholms Sune Jönsson.n

Av Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons