Nordgren stortrivs i Middlesbrough

FOTBOLL Många unga talanger upptäcker att proffslivet är tuffare än de tror, vantrivs och vänder hem. Inte Niklas Nordgren. Efter fyra månader i engelska Premier League-klubben Middlesbrough stortrivs 16-åringen från Vä.
Sport • Publicerad 10 november 2001

– Visst var det tufft i början, men nu har jag fått vänner här. Det gör en stor skillnad, rapporterar Niklas från England.

Han gick ur nian i våras, och spelade halva säsongen med Kristianstads FF. I månadsskiftet juni/juli lämnade han Sverige för att bli proffs.

Alternativen han hade att välja på var många; storklubbar som exempelvis Liverpool och Tottenhamn var ute efter att värva den 16-årige mittfältstalangen. Niklas valde Middlesbrough, ett val han i dag definitivt inte ångrar:

– Klubben har verkligen gjort allt för att jag ska trivas, säger Niklas.

Den första tiden i England var ändå tuff, erkänner han. Med halvknackig engelska, utan kompisar och ensam i ett nytt land... Niklas Nordgren kan förstå alla de unga proffs som givit upp och åkt hem. Hade det sociala inte lossnat för hans del, då hade nog han också åkt hem, erkänner han:

– Att bara sitta på sitt rum och stirra in i väggen på kvällarna, inte ha någon att prata med på träningarna... nä, det var riktigt tråkigt, säger Niklas.

Men allt eftersom engelskan började lossna så fick Niklas också kontakt med sina lagkompisar, och i dag – efter fyra månader i Middlesbrough – är han en del i ett sammasvetsat kompisgäng.

– Jag har haft tur som kommit till ett bra lag, med bra killar där man kan umgås även utanför träningarna.

Fast det är klart – sådär himla mycket tid blir det inte utöver träningen. Ibland tränar Middlesbroughs ungdomslag lika mycket på en dag som KFF:s 16-åringar gjorde på en hel vecka!

– Det kan bli tre-fyra träningar på en dag, berättar Niklas.

nHur orkar du?

– Det går bra. Det var en stor omställning i början, då tog det hårt – men nu börjar jag komma in i det.

nHar du utvecklats mycket sedan du kom till England?

– Nja, jag känner inte att jag utvecklats själv, men de – tränarna – säger att jag gjort det en hel del.

nStor skillnad på fotbollen mellan Sverige och England?

– Jättestor skillnad. Här får jag ju spela med de bästa, konkurrensen är stenhård. Det är killar från många olika länder, och många spelar med landslaget. Sen spelar vi med många 82:or och 83:or också, duktiga killar. Det är kul att varje dag få spela med riktigt bra spelare, säger Niklas Nordgren.

Hittills har 16-åringen från Kristianstad hävdat sig väl i konkurrensen. han har spelat med 17-årslaget, och bland annat gjort fyra mål. Nu i helgen var det meningen att Niklas skulle debuterat i 19-årslaget.

– Men jag har fått en inflammation i ryggen på grund av överbelastning och måste vila några dagar, så jag missar det. Det är jättetråkigt, vi skulle mött Manchester United, och jag hade verkligen sett fram emot det, säger Niklas.

Sedan i somras har Niklas varit hemma på besök i Skåne en enda gång? då var han hemma i fyra dagar. Ett par gånger har familjen varit i England och hälsat på Niklas också.

nFinns det något du saknar från Sverige?

– Maten! Den engelska kosten är inget vidare... bönor och sånt är inte riktigt min grej. Det jag längtar riktigt mycket efter är en vanlig korv med bröd!

nHar du haft koll på KFF efter att du lämnade Sverige?

– Ja, det var riktigt tråkigt att de åkte ur. Det är tråkigt för fotbollen i Kristianstad. Just nu finns det ju ingen idrott i staden alls!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.