Annons

Norman borta resten av säsongen

TENNIS Magnus Norman missar resten av tennissäsongen. På måndagen tog han i samråd med Davis Cup-läkaren Per Renström beslutet att göra ett ingrepp i höften för att bli kvitt sin skada.
Sport • Publicerad 14 augusti 2001

–Det betyder att den här säsongen är över och jag siktar på en comeback i början av nästa år, säger Magnus Norman till TT.

Det har varit en säsong fylld av motgångar och besvikelser. På måndagen tog den definitivt slut, och det var med blandade känslor.

Annons

–Nu känns det tungt, det här blir ett tre gånger så långt uppehåll som i somras. Samtidigt ska det bli skönt att få operationen gjord, säger Norman.

Skadan som förföljt honom sitter i höften. Den förstörde hans vårsäsong, den förstörde vistelsen i Paris då han åkte ut i första omgången av Franska mästerskapen.

Då bestämde sig Norman för att ta fem veckors semester från tennisen, att skippa Wimbledon, allt för att bli frisk igen.

Han gjorde i juli comeback i Båstad där det till slut blev en semifinalplats.

Det såg ut att bli en nystart – men istället kommer nu slutet på året – alldeles för tidigt.

För operation är den enda utvägen. I kalendern kan han stryka US Open, liksom en eventuell plats i det svenska Davis Cup-lag som möter Australien borta i september.

–Eftersom jag fick stå över Wimbledon hade jag satsat väldigt hårt på hardcourtsäsongen och US Open.

Det gick också bra spelmässigt. Han hade setboll mot Patrick Rafter i Masters-turneringen i Montreal, liksom mot Pete Sampras i kvartsfinalen i Los Angeles.

Men...

–...det kändes successivt hur skadan kom tillbaka. Jag kunde inte göra mig själv rättvisa till på träning utan fick koncentrera mig på matcherna. Det håller inte på den här nivån. Det gäller att kunna gå för fullt på träning.

Annons

Därför valde han efter att ha åkt ut i första omgången i Cincinnati att resa hem och undersökas av Per Renström.

–Vi har gjort flera specialundersökningar. Magnus har en förändring i höftleden, dels en förtjockning, dels bristningar. Man kommer nu att utföra så kallad titthålskirurgi på höften, säger Per Renström.

Operationen bedöms som så ovanlig att Magnus kommer att skickas till en specialist i Nashville, USA.

–Den är inte helt lätt eftersom det är så väldigt trångt. Det fordras att man är en superexpert. Därför skickar vi Magnus till en kollega till mig som är en av världens främsta på just detta. Ingreppet tar bara en timme. Vägen tillbaka är mycket, mycket längre.

–Han kan börja med allmän träning och rehabilitering ganska så snart efter ingreppet. Däremot kommer det att dröja innan han kan börja träna tennis igen, så en comeback vid årsskiftet är ett realistiskt mål.

Är det någon fara för hans karriär?

–Nej, får vi bara i ordning det här kan han vara i samma form som förra året.

Det var då Magnus Norman nådde finalen i Franska mästerskapen och låg etta på ATP-ställningen.

Men det kändes förmodligen avlägset på måndagen.

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons