Norrman i förarsättet i Swedish South Rally

Rally/Karlskrona Artikeln publicerades
EM-meriterade Frank Tore Larsen med Torstein Eriksen till höger leder South Swedish Rally efter första dagen.
Foto:Tommy Svensson
EM-meriterade Frank Tore Larsen med Torstein Eriksen till höger leder South Swedish Rally efter första dagen.

Efter första dagen är det norskt i topp i det 42:a South Swedish Rally genom internationellt meriterade Frank Tore Larsen med kartläsare Torstein Eriksen.

Paret har dominerat totalt och vunnit samtliga sex sträckor och har en marginal till ”bäste svensk”, dalmasen Thomas Thunström med småländske kartläsaren Jörgen Lindahl, på 42 sekunder. Ändå var Frank Tore inte helt nöjd även om han tyckte körningen varit stabil.

– Men vi borde attackera mer. Bilen går bättre ju hårdare attack man har, men detta ska vi ändra på den sista dagen, berättade Frank Tore vid målet på Rosenholm 2, sista sträckan på fredagen.

Det var annars nära att han inte hade kommit till start då han hemma i Norge gjorde ett långt hopp i Rally Sörland med efterföljande landning.

  Något som inte hans Ford Fiesta R5 mådde bra av. Så sent som i början av veckan bedömde också Frank Tore chanserna till start i Karlskrona som ”50-50” men nu löste allt sig. Därmed är han på god väg att ta ännu en norsk seger i SSR:s 42-åriga historia.

  Tvåan Thomas Thunström berömde Frank Tore och menade att han stod i en klass för sig.

  I stället inriktade Thunström sig på att säkra så många SM-poäng som möjligt för att klättra i SM-tabellen där han ligger fyra inför helgen.

  – Allt funkar bra och vi är helt nöjda med dagen, konstaterade målaren från Ludvika.

  SM-ledaren Michael Wikström som åkt de 130 milen enkel resa från Boden har haft en tung inledning, han fick till och med skifta bil för att ens komma till start.

  Hans egen WRC-Focus fick motorproblem och istället blev det till att hyra en något tamare R5-Fiesta. När det så dessutom blev punktering på sträcka fyra i likhet med många andra var Wikström borta från toppstriden. Från sin sjunde plats har han över två minuter upp till ledande Frank Tore Larsen, men han har inte gett upp.

  – Bilen har inte uppfört sig som jag önskat men det ska vi fixa på servicen i kväll (läs fredag) och sedan ger vi fullt igen, lovade SM-ledaren.

  Den andre norrmannen som dominerar sin klass junior-SM otrimmat, är Steve Rökland med brittiske kartläsaren Tom Woodburn.

  Efter några år i både junior-EM och i Brittiska rallymästerskapet tar nu Steve ett år där han väljer ut internationella tävlingar för att skaffa sig ännu mer rutin och erfarenhet.

  Efter första dagen leder Steve Rökland med 25 sekunder över gotlänningen Sebastian Johansson.

  – Vi har haft en väldigt bra dag, konstaterade Steve efter att ha kört för sista gången för dagen på Rosenholm.

  Annars började rallyt inte bra då hans Peugeot fick problem med växellådan redan före start.

  Mekanikerna jobbade febrilt och lyckades bara minuter före start få ordning på felet. Dock var det inget som påverkade utan det enda som störde Steve i likhet med resten av de tävlande var det bitvis jobbiga dammet.

  – Men det är nyttigt att få prova på även detta och för övrigt så är det ju lika för alla…

  I samma klass är Simrishamns Oscar Ljung/Steinar Bakkland tolva medan Hampus Larsson/Mikael Holmgren, Kristianstad håller placeringen efter.

  SM-ledaren i otrimmat 2WD, Hässleholms Anders Åberg med tungt förkylda svågern Björn Johnsson i högerstolen, har haft en jobbig inledning.

  På sträcka två packade servostyrningen ihop och där tappade Peugeot-åkaren runt minuten och utan detta hade man definitivt varit på pallen efter dagens sex sträckor.

  I stället är det lite överraskande Citroën-åkaren Jonas Bodin, Grödinge som leder och upp till honom från sin femte plats har Anders och Björn strax över minuten.

  Stor dramatik blev det i målet på fredagens sista sträcka i klassen trimmat 2 WD när både ledaren Robin Sandberg från Ryd och tvåan Pelle Willén, Strängnäs prickade samma sten strax före mållinjen. Robin stukade till framhjulet medan Willén knäckte bakvagnen.

  Båda tog sig dock den korta biten ner till service och mellan de båda skiljer bara 1,4 sekunder.

  Hässleholmaren Johan ”Kalle” Green med Kevin Athley i högerstolen på Toyotan håller en åttonde plats.