Annons

Nu är Linderoth given i landslaget

FOTBOLL Lars-Tommy ville ha ett snabbare anfallsspel. Därför satsade förbundskapterna på Tobias Linderoth som balansspelare på mitten. Det ångrar de inte idag. 22-åringen var lysande. Rent av felfri. Och han är förstås given även i morgondagens VM-kvalmatch mot Moldavien.
Sport • Publicerad 5 juni 2001

– Det vet jag inte, det får du fråga förbundskaptenerna om. Men visst... det är klart att jag hoppas på fortsatt förtroende.

Du var felfri?

Annons

– Det vill jag inte hålla med om. Felfri är ingen, men jag är glad att vi vann och att jag klarade min uppgift, säger Tobias.

nNär fick du reda på att du skulle spela?

– Kvällen innan match.

Och du kunde sova?

– Det var inga problem. Däremot så pirrade det en del i magen när vi sprang in för avspark och jag hade svårt att hitta rätt i början. Men det blev bättre. När landslagsledningen inte vågade satsa på en knäskadad Stefan Schwarz fick Tobias Linderoth chansen från start.

Och han tog den. Han stred, blödde och vann närkamper. Och fördelade bollar i ett tempo som vi inte sett landslaget prestera på många år.

De som följt Tobias är inte överraskade. Förra säsongen utsågs han till hela Tippeligans bäste spelare.

I februari debuterade han i landslaget i Kings Cup i Thailand och spelade redan då helt utan respekt. En liten spelare med ett stort register.

Spelstilen påminner inte så lite om pappa Anders. Små, kvicka steg, bra teknik och utsökt spelsinne. Tobias är om möjligt något fränare än Anders i närkampsspelet. Pappa som följde landskampen från läktaren tillsammans med resten av familjen.

Var han nöjd med din insats?

Annons

– Det tror jag inte. Det är han aldrig, säger Tobias och skrattar. Åren i Norge och Tippeligan har gjort honom starkare – både fysiskt och mentalt.

Han har ett år kvar på kontraktet med Stabaek, sen talar allt för att TobiasLinderoth lämnar klubben och Norge.

Italienska Piacenza och holländska Feyeenoord har redan varit och tittat på honom – och enligt rykten är även flera engelska klubbar intresserade.

Själv vill han till Spanien.

– Klimatet, vet du, säger Tobias och skrattar.

– Nä, jag vet inget om det där. Det överlåter jag åt Roger Ljung.

När det återstod ett par minuter linkade Tobias av planen.

– Först fick snoken sig en smäll, kort därefter fick jag en rejäl lårkaka.

Kan du spela på onsdag?

– Ja, det ska inte vara några problem.

Annons

Även om det förmodligen blir ett annat spel mot Moldavien så finns det inget som talar för att Lars-Tommy byter laguppställning.

– Tobias har visat att han vill vara med och konkurrera om en plats från start. Han var mycket duktig, berömmer Lars Lagerbäck.

I framtiden kommer ingen att sakna Stefan Schwarz.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons