Annons

Nu eller aldrig för Kristianstads FF

Sport • Publicerad 20 september 2003

Många av mina kompisar åker till Malmö för att se det allsvenska toppmötet mellan Malmö FF och Djurgården. Själv kör jag till Hällevik och årets match i supertvåan mellan Mjällby AIF och Kristianstads FF. Ettan mot fyran. En match som gäller något. Och så är det derby.

Det är något speciellt med derbyn. Jag såg Hammarby–Djurgården på Råsunda i tisdags. En match jag aldrig kommer att glömma.

Annons

Matchen hade allt man kan begära av en fotbollsmatch: Dramatik, utvisningar, läckra mål, kamp, hårda tag, snygga passningar, blivande svenska mästare – och en galen norrman. Det var ett sånt där derby som publiken älskar.

Att polisen dessutom griper en misstänkt ministermördare samtidigt som matchen pågår gör att jag aldrig kommer att glömma derbyt mellan Hammarby och Djurgården den 16 september 2003.

Jag har inte alls samma förväntningar på morgondagens derby. Det blir inga 35000. Det blir inte allsång i 90 minuter.

Däremot kan det säkert bjudas på både kamp och vackra mål. Inför säsongen slog vi vad med Sören Cratz om att Mjällby inte vinner supertvåan.

Cratz satte emot. För en vecka sen var jag på bankomaten och plockade ut hundringen. Sören och Mjällby hade matchboll – men missade. Ängelholm och Jonas Axeldahl kvitterade på övertid och räddade spänningen i serien.

Och 100 kronor till Bladetsporten?

Gladast blev KFF. Plötsligt finns chansen – och formen är det inget fel på. Sex poäng och 12–4 i målskillnad på de två senaste matcherna imponerar.

KFF är heta. Hetast är Peter Martinsson. Peter är ingen briljant dribbler, inte heller någon kanonskytt. Men han har tre enastående egenskaper, nämligen snabbhet, timing och målsinne.

Peter springer fort och rätt. Framför allt fort. Ruskigt fort.

Och så gör han mål. Åtta mål på de två senaste matcherna, och totalt 17 mål i serien.

Annons

Målskytte handlar om att vara individualist. Man måste våga missa för att göra mål. Och själv ta ansvar för sina missar. Det gör Peter.

Sen har han naturligtvis en lekkamrat. Han heter Jens Svensson. Jens är dribbler, framspelare och målskytt i en och samma person. Han betyder enormt mycket för Kristianstads FF.

Och för Peter Martinsson. Det är Jens som matar Peter med djupledsbollar. Det är Jens som klackar, det är Jens som är skaparen, kreatören och visionären.

Det är framspelaren och målskytten. Ett radarpar som måste lyckas för att KFF ska lyckas. Det är bara att ta en titt i statistiken så förstår ni vad jag snackar om. Martinsson och Svensson har svarat för 26 av KFF:s 34 mål.

Tyvärr får vi inte se Mathias Rosén. "Rossis" knä håller inte.

Mjällby saknar i sin tur Andreas Svensson, Simon Sjöfors och Marcus Ekenberg. Tre spelare som spelade en avgörande roll när Mjällby vann vårmatchen med 2–0.

Den gången var Mjällby större och starkare. Laget utnyttjade två fasta situationer.

Nu är Boven, Sjöfors och Ekenberg avstängda och det kan kosta. Tre storväxta spelare. Tre hot på fasta situationer. Mjällbys offensiv är inte försvagad. Den är raderad.

Och lillebror KFF jublar. Nu är det bara mittbackarna Marcus Senften och Thomas Westergren som behöver livvakt vid fasta situationer. Om de nu spelar vill säga. Båda är skadade och frågetecken inför matchen.

KFF har aldrig besegrat Mjällby på Strandvallen.

Annons

Det känns lite som nu eller aldrig.

Till sist: Under 3000 åskådare blir vi inte på Strandvallen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons