”Nu måste vi kavla upp”

I måndags kväll kom chockbeskedet från KIK:s styrelse: Likviditetsproblemen har tvingat klubben att arbeta ihop en rekonstruktionsansökan till tingsrätten. En ansökan som med största sannolikhet lämnas in i dag.
Sport • Publicerad 27 februari 2013
Foto: 
Bekymrade miner. Efter måndagens chockbesked är läget allvarligt för Mikael Tisell och de övriga i KIK.
Bekymrade miner. Efter måndagens chockbesked är läget allvarligt för Mikael Tisell och de övriga i KIK.Foto: Bosse Nilsson

Anrika Leksand fick igenom sin företagsrekonstruktion i Mora tingsrätt för några veckor sedan.

Nu har (o)turen kommit till KIK.

Men vad innebär en rekonstruktion, rent konkret? Vi ska försöka bena ut det här och nu.

KIK har tagit hjälp av advokat Bo Svensson från advokatfirman Glimstedt, men när vi sökte honom i går så hänvisade han oss till KIK-ordföranden Johan Swensson med tanke på att rekonstruktionsansökan ännu inte lämnats in till tingsrätten.

Men efter några samtal och en lång pratstund med Johan Swensson så kan vi berätta att den närmaste framtiden för KIK ser ut så här:

Ansökan om rekonstruktion:

– Vi kommer troligtvis att lämna in den i morgon (läs i dag) och sen brukar man få det beviljat redan samma dag, säger Johan Swensson.

Innehållet i rekonstruktionen:

Sammanställning av klubbens ekonomiska läge. Här måste klubben också förklara varför man inte har lyckats hålla sin ekonomi i balans och sedan beskriva hur man ska komma till rätta med sina problem.

Arbetet under rekonstruktionen:

Klubben måste boka ett borgenärsmöte där rekonstruktören, advokat Svensson, träffar borgenärerna (de som klubben är skyldig pengar) tillsammans med representanter från klubben. Där erbjuds borgenärerna ett ackordsförslag som innebär att skulderna delvis skrivs ner och borgenärerna får ett erbjudande om att få tillbaka 25 procent av skulderna.

– Enligt advokat Svensson är det ytterst ovanligt att borgenärerna inte accepterar det här ackordserbjudandet. Alternativet brukar vara att de inte får någonting alls, berättar Swensson.

Då pratar vi konkurs?

– Det behöver det inte betyda. Det är sista utvägen och jag vill inte prata i de termerna i det här läget.

Skulder som går att skriva ner:

Här ingår skulder till ”vanliga” leverantörer och långivare. Alltså i-n-t-e skulder till staten.

– Skatteskulder och andra statsskulder går inte att skriva ner. Staten ska ha in sina pengar, punkt slut, säger Swensson.

Hur ser det ut med era skatteskulder och övriga statsskulder?

– Vi har prioriterat dessa skulder innan vi gick ut med rekonstruktionen. Jag kan inte säga hundra att statsskulderna är på noll, men jag vet att vi har lagt krut på att betala in de här skulderna. Dels för att rekonstruktionen ska bli lättare att genomföra, dels för att det moraliskt känns rätt att göra så.

Vad händer med ungdomslagens pengar?

– Är det pengar som de tjänat in helt själva genom diverse försäljning så gör varje lag som de vill med sina pengar. Annars får ungdomslagen pengar från föreningen varje år, runt 10 000, som de kan använda till cuper eller dylikt, men i och med att säsongen snart är slut så behöver vi inte fundera så mycket på de pengarna i dagsläget.

Tidsfristen:

Normal rekonstruktionstid är 90 dagar, men enligt KIK-ordföranden så har advokat Bo Svensson meddelat klubben att det kommer att ta längre tid än så.

– Själva rekonstruktionen är nog inte klar förrän i början av sommaren.

Vad säger du till dom som är oroliga för att KIK ska flyttas ner till division II?

– Vi måste fokusera på det som ska göras nu och kavla upp skjortärmarna rejält. Något beslut om en degradering kommer inte att tas innan rekonstruktionen är färdig och när vi väl är där så får vi se hur läget ser ut.

Är du själv orolig över en tvångsnedflyttning?

– Nej.

Mikael Hallqvist
Marcus Nilsson, marcus.nilsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.