Nu ska Petter Hansson ta chansen i mitten

Sverige har varit bortskämda med bra mittbackar i många år men förändringar är på väg. Nu hoppas Petter Hansson få starta en ny era tillsammans med Olof Mellberg i mitten.
Sport • Publicerad 17 augusti 2004
Den förre Halmstadsspelaren Petter Hansson siktar på att ta chansen som mittback tillsammans med Olof Mellberg nu när Michael Svensson är skadad.BILD: PRESSENS BILD
Den förre Halmstadsspelaren Petter Hansson siktar på att ta chansen som mittback tillsammans med Olof Mellberg nu när Michael Svensson är skadad.BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Andreas Jakobsson har tackat för sig i landslaget. Michael Svensson har fortfarande problem med ena knät. Och Johan Mjällbys fortsättning i blågult är det ingen som riktigt vet hur det blir med.

Det öppnar för den defensivt skicklige Heerenveenspelaren Petter Hansson. Förre Halmstadsspelaren har utvecklats mycket i Holland och räknas som en av ligans bästa mittbackar.

– Jag siktar på att spela men det är fortfarande stenhård konkurrens, så det är svårt att säga, menar Hansson.

Även hans eventuella mittbackskollega Olof Mellberg är också diplomatisk i sina svar.

– Jag har inte funderat över vem som ska spela bredvid mig, det är inte mitt jobb. Det finns många bra mittbackar, säger Mellberg. I Michael Svenssons frånvaro, som efter operation har ytterligare två månader med rehabilitering framför sig, är Hansson i alla fall ett hett alternativ.

– Sett till landslagsrutin har vi ju tappat en del men vad gäller rutin finns det många bra. Petter har mycket rutin från Holland och har gjort det bra när han har fått chansen i landslaget, berömmer Mellberg.

Lars Lagerbäck håller med:

– Hansson är definitivt aktuellt, säger Lagerbäck, som har få alternativ till onsdagens träningslandskamp mot Holland. Mikael Antonsson, som nyligen bytt klubb från IFK Göteborg till österrikiska Austria Wien, tvingades lämna återbud på grund av en höftskada. Därför har Halmstads Tommy Jönsson kallats in och är tillsammans med ytterbacken Teddy Lucic de alternativ Lagerbäck och Roland Andersson har.

Hur det blir med Johan Mjällby i framtiden vet Lagerbäck inte ännu.

– Han har varken sagt definitivt nej eller definitivt ja, förklarar förbundskapten.

Att Petter Hansson därför startar mot Holland vore ingen stor skräll – och kanske ett tecken för det framtida VM-kvalet.

– Jag ska försöka visa att jag ska spela. Det är synd Jakobsson slutat som var så bra i EM. Men jag vet inte om det blir lättare för mig, säger 28-åringen Hansson blygsamt. Spelar han blir det bredvid en nytänd Olof Mellberg. Aston Villa-proffset, som hade seriepremiär i England i helgen, tränade inte med laget på måndagen men säger själv att han bestämt sig för att koppla bort smärtan i hälsenorna och bara köra på.

– Hälsenorna är inget problem längre. Jag har ont emellanåt men har kunnat träna för fullt under försäsongen. Jag kommer köra fullt med Aston Villa och kör extra rehabträning mellan träningarna. Det gjorde att det försvann förra året och jag tror det blir lika nu, säger den 27-årige Gullspångssonen. (TT)

Lars Frank

FOTBOLL STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.