Annons

Nu våras det för orienterarna

ORIENTERING Ikväll drar den svenska orienteringssäsongen i gång på allvar. Pan-Kristianstad arrangerar den traditionella tredagarstävlingen under veckoslutet och ikväll är det nattorientering på det gamla militära övningsfältet i Norra Åsum.
Sport • Publicerad 2 mars 2001

–Vi har 1400 löpare anmälda, men räknar med att få några till, berättar Andreas Nilsson i klubbens tävlingsstab. Det är färre deltagare än ifjol och vad det beror på är svårt att uttolka. Fler orienterare var kanske nyfikna på sydsvensk terräng, då fjolårets SM-tävlingar avgjordes i Blekinge.

–Nu drar säsongen igång på allvar och detta året innehåller många viktiga mål inte minst för våra tre landslagsaktuella löpare, säger Per Forsberg.

Annons

Jörgen Olsson tillhör som bekant A-landslaget och Johan Modig samt Henrik Tryggeson finns i talanggruppen.VM är målet speciellt för Jörgen Olsson, men även Johan Modig har siktet inställt på Finland. – Pan-Kristianstad satsar ordentligt på de stora budkavlarna i år. Vi satsar på starkast möjliga lag först och främst till Spring Cup i Danmark i månadsskiftet samt sedan i sjumanna under påsken. Målet är ett få ett topplag till Tiomila, som avgörs i slutet på april i Strängnäs. Sedan skulle det vara bra om klubben för en gångs skull lyckas i finländska Jukola.

–Om någon av våra elitlöpare skall ta en plats i VM-laget så måste han finnas med i truppen till nordiska mästerskapen, som i likhet med VM avgörs i Finland.

Elitserien med start hos Orion 15–16 april är där ett viktigt mål och helst med bra resultat. En tävling som inte riktigt fick det genomslag som orienterarna hoppats på, men nu har startfältet bantats till 40 man. En nödvändighet för att få till en vass tävling. Elitserien blir inte så långdragen i år och den avslutas redan på lördagen före femdagars, innan elitlöparna sticker till Finland och VM-uppladdningen. –Vi har lite annorlunda upplägg på årets tävlingar och bjuder på nya samlingsplatser samt bansträckningar, förklarar Andreas Nilsson.

Kvällens nattävling avgörs ute på det gamla A3-området med tävlingscentrum vid Christianstads Skyttesällskaps anläggning.

–När det gäller lördagens stafett Skåne-mixen och söndagens Pansprinten använder vid oss även av Rinkabyfältet. Startlistorna har en stor sydsvensk dominans med många danskar anmälda.

Den stora danska tävlingsklubben Farum-Tisvilde har många löpare på plats och klubben blir favorit i lördagens stafett. I söndagens individuella tävling blir det intressant att se vad de unga Blekingelöparna Jon Engkvist och Oskar Strindhagen kan prestera.

eje.johansson@kristianstadsbladet.se

Av Eje Johansson 044-18 55 55
Av Eje Johansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons