Annons

Ny regel i handbollen – efter hjärnskakningar

Flera målvakter i de högsta svenska handbollsligorna har drabbats av hjärnskakningar under säsongen.
Nu meddelar svenska handbollsförbundet (SHF) att skott mot huvudet leder till direkt utvisning från och med nästa säsong, rapporterar Handbollskanalen.
Handboll • Publicerad 27 maj 2021
Handbollsligorna ändrar reglerna. Arkivbild.
Handbollsligorna ändrar reglerna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Regeln kommer över hela världen om ett år, men vi har haft så mycket problematik med hjärnskakningar i Sverige att vi vill införa regeln redan nu, säger SHF:s generalsekreterare Robert Wedberg till sajten.

Internationella handbollsförbundet (IHF) har sedan tidigare meddelat att de nya reglerna träder i kraft från och med säsongen 2022–2023. Under nästa säsong har ett antal länder fått rollen som testländer – men inte Sverige. Det har man dock ansökt om att få bli.

Annons

– Vi har inte fått frågan av IHF men utan vi har frågat om vi får vara med. Vi kommer inte att testa de andra reglerna utan enbart den här eftersom den är mest angelägen för oss. IHF har godkänt detta, säger Robert Wedberg.

Regeln kommer att införas i SHE, handbollsligan, allsvenskan och från och med åttondelsfinalerna i svenska cupen. Detta kommer att gälla:

+ Tvåminutersutvisning vid skott i huvudet på målvakten från ett straffkast.

+ Tvåminutersutvisning vid skott i huvudet på målvakten när bollen är i spel.

+ Undantag är om spelaren som avlossar skott är i obalans på grund av knuff eller smäll från försvarsspelare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons