Annons

Nya direktiven – domarna passiva i slagsmål

Domarna förbjuds in i det längsta att gå in och avbryta slagsmål, enligt svensk ishockeys coronaprotokoll.
Finns risken att det kan spåra ur på isen?
Ishockey • Publicerad 10 september 2020
Domarna ska inte gå in och avbryta slagsmål, som här under mötet Malmö–Färjestad förra säsongen, förutom i nödfall under coronapandemin. Arkivbild.
Domarna ska inte gå in och avbryta slagsmål, som här under mötet Malmö–Färjestad förra säsongen, förutom i nödfall under coronapandemin. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Svensk ishockey har tagit fram ett detaljerat protokoll för vad som ska gälla för resor, matcher, miljön i omklädningsrum och så vidare under coronapandemin.

En del i protokollet för domarna, för att förhindra smittspridning, innebär att de inte ska gå in och bryta när det blir tjafs mellan spelarna. I vanliga fall är det linjemännen som snabbt är på plats för att sära på spelarna när det uppstår heta situationer på isen.

Annons

– Är det två spelare som väljer att tjafsa med varandra och som har kommit ihop redan, att de puffar på varandra eller börjar slåss, så kommer linjemännen bara att skärma av. De kommer verbalt att försöka få stopp på det och se till att ingen tredje spelare kommer in, berättar Thorsbrink och fortsätter:

– Däremot om det blir ett nödvärnsläge, att en spelare har jätteövertag och den andre spelaren har ramlat, eller en spelare ligger över den andre och matar slag, då kommer linjemännen att gå in och lyfta bort.

De nya direktiven till domarna har funnits sedan säsongsstarten och Thorsbrink tycker att det har fungerat bra.

– Nu har vi inte så mycket slagsmål i svensk hockey och lagen vet om det här. Det vi har sett i träningsmatcherna är att när spelarna börjar tjafsa med varandra och det inte kommer in någon linjeman så lägger det sig direkt.

TT: Det finns ingen risk att det kan spåra ur?

– Nej, så har det inte blivit ännu. Det är upp till spelarna vad man vill göra, tidigare har de vetat att de kan hålla på ett tag och sedan kommer linjemannen och hjälper till så att det inte blir så många utvisningsminuter. Det kommer inte att ske just nu, säger Tomas Thorsbrink.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons