Nykomlingen som toppar serien

INNEBANDY Vilan/Söder IBK är nykomlingar i innebandyfyran. Efter 5–2 (1–2, 1–0, 3–1) i toppmötet med Åstorp/Kvidinge toppar laget serien. – Det hade jag verkligen inte förväntat mig, men vi tar en match i taget så får vi se hur länge det håller, ler tränaren Jonas Linderoth.
Sport • Publicerad 26 november 2001

Bladetsporten bestämde sig för att punktmarkera toppmötet med Åstorp/Kvidinge.

Det blev en stenhård fight. Efter två perioder var ställningen 2–2.

I den tredje skulle det avgöras. Då plötsligt exploderar hemmalaget. 3-2 och 4–2 kommer inom loppet av 21 sekunder.

21 oslagbara sekunder. Två matchavgörande mål.

– Det är så här det brukar se ut. Vi maler sönder motståndarna, säger tränaren Jonas Linderoth.

För att vara på den säkra sidan gör lagkaptenen Pelle Ericsson 5–2 efter ett mönsteranfall. Vilan/Söder är en sammanslagning av korplaget Vilan Vikings och Söder IBK. Ett kompisgäng som har innebandyn som gemensam nämnare och som trivs tillsammans.

Just glädjen och gemenskapen är nyckeln till framgången. Åtminstone om man få tro tränaren Jonas Linderoth.

– Vi har ingen fixstjärna. I Vilan/Söder är det verkligen en för alla, alla för en. När vi hjälps åt så är vi svårslagna.

Är ni rent av seriens bästa lag?

– Det är förbjudet att snacka om det. Vi tar en match i taget och de poäng vi har fram till nu kan ingen ta ifrån oss.

Klart är att Vilan/Söder är en fräck nykomling. En respektlös nykomling som tar för sig. Trots att laget saknade åtta (!) spelare av olika anledningar besegrade man Åstorp/Kvidinge.

– Men de här killarna är spelklara till efter juluppehållet och då bör vi bli ännu bättre eftersom konkurrensen om platserna hårdnar, säger Linderoth. Även om det rör sig om en lagmaskin så finns det lirare som sticker ut. Jag blev förtjust i lagkaptenen Pelle Ericsson. En spelare med stort hjärta och enorm arbetskapacitet men också med ett spelsinne och en teknik som man inte ser mycket av på den här nivån. En artist!

Radarkompisen Daniel Friberg är inte mycket sämre. Okey, han har inte kedjekompisens teknik men någon ska trycka dit bollen också, och Daniel, eller Frippe som kompisarna kallar honom, har ett ruskigt skott. 13 poäng har det blivit så här långt i serien.

Firma Ericsson/Friberg får dock ursäkta. Viktigast för laget är målvakten Johan Welander. Han ensam höll laget kvar i matchen i den första perioden.

Jag minns framför allt e-n räddning vid ställningen 1–2. Marcus Pålsson laddade, Welander befanns sig vid andra stolpen men likt en fotbollsmålvakt slängde han sig raklång och lyckades tippa bollen utanför. Matchens prestation.

– Det är stans bäste innebandymålvakt, utan tvekan, säger Jonas Linderoth och fortsätter:

– Faktum är att jag inte skulle byta ut honom mot någon annan i den här serien. En serie som Vilan/Söder alltså toppar efter åtta spelade omgångar.

Och det överraskar många. I förhandssnacket handlade det om Båstad, Påarp och Åstorp/Kvidinge.

– De är långt kvar. Vi tar en match i taget, sen får vi se hur långt det räcker.

Med den inställningen är det knappast någon risk för underskattning i nästa möte med jumbolaget Lönsboda.

matchfakta

Vilan/Söder–Åstorp/Kvidinge 5–3 (1–2, 1–0, 3–1)

Första perioden: 0–1 (11.45) Björn Pålsson (Magnus Björsing), 1–1 (13.30) Christian Olsson (Daniel Friberg), 1–2 (15.55) Johan Tilly (Magnus Olsson).

Utvisningar: Åstorp/Kvidinge: 2 min.

Skott: 5–8.

Andra perioden: 2–2 (11.29) Jörgen Hagman, utan assist.

Utvisningar: Åstorp/Kvinge: 2 min.

Skott: 9-5.

Tredje perioden: 3–2 (8.23) Pelle Ericsson (Henrik Fasth), 4–2 (8.44) Henrik Jönsson (Andreas Svensson), 5–2 (14.40) Pelle Ericsson (Daniel Friberg), 5–3 (15.59) Conny Camper, straff.

Utvisningar: Vilan/Söder: 2x2 min.

Skott: 8–7. Totalt: 22–20.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.