Annons

Nylander om Kanada: "Måste förbi de bästa"

William Nylander blev svensk matchvinnare för andra VM-matchen i rad.
Nu ser han fram emot slutspelet där regerande världsmästaren Kanada väntar – redan i kvartsfinal.
Ishockey • Publicerad 24 maj 2022
William Nylander, till vänster, och Tre Kronor tog sats inför slutspelet med en 1–0-seger över Lettland.
William Nylander, till vänster, och Tre Kronor tog sats inför slutspelet med en 1–0-seger över Lettland.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenskarna fick vänta hela dagen efter sin tidiga match mot Lettland för att se vilket lag de skulle ställas mot i kvartsfinal.

Det blev Kanada, sedan Finland besegrat Tjeckien, gått förbi Sverige i tabellen och säkrat gruppsegern.

Annons

Kvartsfinalerna spelas på torsdag och enligt Tre Kronor blir kvartsfinalmötet en eftermiddagsmatch med start klockan 15.20.

Kanada har inte imponerat hittills i VM och förlorat både mot Schweiz och Danmark. Å andra sidan gick det ännu sämre i gruppspelet i fjol då Kanada var nära att missa avancemang, bara för att sedan imponera stort i slutspelet och sno åt sig VM-guldet.

– Oavsett vilka vi möter i kvarten, semi eller final så kommer det att bli bra lag. Man måste förbi de bästa för att gå hela vägen, säger Nylander.

"Goda chanser"

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv säger i ett meddelande från förbundet:

"Vi ser fram emot kvartsfinalen mot Kanada, det blir en häftig match. Vi är mycket nöjda med vårt spel hittills i turneringen och fortsätter vi hålla oss till vår spelidé har vi goda chanser att vinna".

Nylander sköt matchens enda mål i numerärt överläge efter 14.54 av den andra perioden – hans andra mål och fjärde poäng på två matcher.

I första matchen mot Norge gjorde han också det matchvinnande målet och var den som satte fart på ett så långt dåligt och temposvagt powerplay. Sverige har nu gjort fem mål i numerärt överläge sedan Nylander kom in – och åtta totalt.

– Jag tycker vi flyttar på pucken bra och vi kunde ha gjort även i vårt andra powerplay. Det var flera lägen så det är bara att fortsätta bygga på det, säger Torontostjärnan.

"Vad händer?"

Rasmus Dahlin assisterade till segermålet och har gjort sju poäng (2+5) på lika många VM-matcher.

– Jo, vi har haft ett bra powerplay och poängen kommer. Det har studsat in några nu, men det är inte nu det gäller, vi får se vad som händer i slutspelet, säger Dahlin.

Annons

Buffalobacken får frågan om han har koll på den andra gruppen och vilka som kan bli Sveriges kvartsfinalmotståndare.

– Nej, faktiskt inte, vad händer?

Redan när Sveriges match var slut lutade det åt Kanada. Så blev det också.

– Kanada är ju ett bra lag, men det kvittar egentligen vilka vi möter, vi måste vinna över alla om vi ska få en guldmedalj. Vi är redo, säger han.

Målvakten Linus Ullmark:

– Ska man vinna VM-guld ska man slå alla, så varför inte möta Kanada i kvartsfinal och vinna där? Det spelar ingen roll. Kanada kanske är en tuffare motståndare jämfört med de andra, men det gäller att vinna alla matcher.

Fakta: Så spelas slutspelet

Kvartsfinaler

Torsdag, Tammerfors: Sverige–Kanada (15.20), Finland–Slovakien (19.20), Helsingfors: Schweiz–USA, Tyskland–Tjeckien (matchtider ej klara).

Semifinaler

Lördag: Högst kvarvarande rankade lag–lägst rankade, andrarankade–tredjerankade.

Semifinal 1 kl 13.20 och semifinal 2 kl 17.20.

Medaljmatcher

Söndag, final (19.20), bronsmatch (14.20).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons