Annons

Nytt rykte placerar Hedman i Everton

FOTBOLL Han har varit ryktenas man hela sommaren. På måndag kom ett nytt rykte – och kanske en lösning på Magnus Hedmans besvärliga situation. Everton vill köpa loss den svenske landslagsmålvakten från Coventry genom ett prestationsbaserat kontrakt.
Sport • Publicerad 14 augusti 2001

Det har varit en övergång som varit aktuell en längre tid där Hedman slitits mellan hopp och förtvivlan. Everton, utan stora ekonomiska resurser, hade sålt ytterbacken Michael Ball till skotska Glasgow Rangers för att få råd med Hedman. Men en knäskada hos Ball har hindrat övergången, som i sin tur stoppat Hedman.

Lösningen kan nu bli ett helt nytt kontrakt.

Annons

Enligt uppgifter i England på måndagen har Everton lagt fram ett förslag om ett prestationsbaserat kontrakt.

Everton betalar motsvarande en miljon pund, cirka 14,6 miljoner kronor, för Hedman.

Därefter sker betalningen baserat på antalet matcher, en match ger Coventry 50000 pund, motsvarande 600000 kronor, med ett maxtak satt till 50 matcher.

Detta skulle betyda att Coventry maximalt kan få 2,5 miljoner pund, 36,5 miljoner kronor. –Jag känner inte till det, säger Hedman och fortsätter:

–Jag väljer att inte kommentera enskilda klubbar.

När svenska fotbollslandslaget hade sin första samling inför onsdagens vänskapslandskamp mot Sydafrika fanns Magnus Hedman självklart med på planen.

Så har det inte varit i Coventry.

I helgen hade klubben säsongspremiär i div I mot Stockport.

Utan Magnus Hedman i målet – där fanns i stället unge Chris Kirkland. Han som förväntas bli en stormålvakt, men som redan nu är tillräckligt bra för att förpassa Hedman till avbytarbänken och en osäker tillvaro.

–Jag tycker inte att jag förtjänar att sitta på bänken. Men Coventry sade tidigt att man ville sälja mig, då de såg att Kirkland skulle klara av Premier League-fotboll, säger Hedman.

Annons

Sedan dess har det varit en resa Europa runt. Men bara i spekulationernas värld. Han har placerats i Parma och Fiorentina i italienska ligan, Monaco i franska och Barcelona i den spanska.

Somliga dagar har nya klubbadressen hetat Celtic, Arsenal eller Aston Villa. Men de har alla dött ut och för varje gång det skett har besvikelsen blivit lite, lite tyngre att bära.

–Varken jag eller Coventry hade räknat med att jag skulle vara kvar. Vissa gånger har det också varit riktigt nära, bara två-tre timmar från att en övergång skulle vara klar, säger Hedman.

–Jag har fått veta på morgonen att det är klart för att på eftermiddagen höra att det har spruckit.

Bakom Magnus Hedman i landslaget finns en annan Magnus, nämligen Kihlstedt.

Han bytte klubb och fick en nytändning på karriären i FC Köpenhamn.

–Det är upp till Lars och Tommy att ta ut laget. Men jag har hållit nollan i landslaget även nu när jag varit petad, säger Hedman.

Hur lösningen ser ut i onsdagens match är ännu inte klart.

–Vi får se efter träningen om vi låter dem spela varsin halvlek eller om en får stå hela matchen, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Det handlar inte bara om fotboll och inte bara Magnus Hedmans framtida karriär.

Annons

Hans familj, hustru och son, har stannat kvar i Sverige under tiden som Hedman själv bor på hotell.

–Det här är naturligtvis inte bra för min karriär och jag hoppas på en lösning i veckan.

Den lösningen kan heta Everton.

AvTobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons