Nytt uppskov i olympisk sprintersåpa

Måndagens avsnitt blev kort i den olympiska sprintersåpan om Kenteris och Thanou. De dopningsmisstänkta grekiska sprinterstjärnorna får ytterligare två dagar på sig för att förklara sig inför Internationella olympiska kommittén.
Sport • Publicerad 17 augusti 2004

Tanken var att IOK:s disciplinkommitté på måndagen skulle bana väg för ett beslut om huruvida Kostas Kenteris och Ekaterini Thanou ska få ställa upp eller inte i OS.

Men beskedet som kom blev endast ett "var god dröj", följt av triumferande uttalanden från sprinterduons tränare och advokat.

– Det här är vår första seger i vår strävan att visa att grekerna kan vara stolta över dessa mästarolympier. Jag har ett enormt förtroende för IOK:s ledamöter. Jag hoppas att Kenteris och Thanou kommer att resa sig från den här utmaningen och visa att de är rena, sade advokaten Michalis Dimitrakopoulos, enligt AFP.

– Vi tror definitivt att de kommer att frias, fyllde tränaren Christos Tzekos i. Då hade disciplinkommittén valt att gå med på Dimitrakopoulos önskemål om att skjuta upp behandlingen av frågan till på onsdag. Huvudskälet var medicinskt: Kenteris och Thanou ligger kvar på sjukhus efter den motorcykelolycka de var inblandade i under natten mot i fredags.

Francois Carrard, juridisk rådgivare för disciplinkommittén och tidigare generalsekreterare i IOK, förklarade att man anser det vara "helt avgörande" att Kenteris och Thanou får chans att förklara sig personligen inför kommittén.

Den här gången har man dessutom fått löften om att duon kommer att närvara.

– De kommer att inställa sig inför kommittén på onsdag, om så på kryckor, sade advokaten Dimitrakopoulos. På måndagseftermiddagen kom också besked om att Kenteris och Thanou troligen får lämna KAT-sjukhuset redan på tisdag.

Nyhetsbyrån Reuters uppgav dessutom att duons förehavanden nu också blir föremål för en rättslig utredning.

– Riksåklagaren Dimitris Papangelopoulos har beordrat två åklagare att officiellt utreda incidenten, sade en källa inom rättsväsendet. (TT:s utsände)

Wiktor Nummelin

FRIIDROTT ATEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.