Annons

Öberg dömer inte mer i SM-finalen

ISHOCKEY Han var uppsatt att döma den sjätte SM-finalen mellan Färjestad och Djurgården i Karlstad på fredag. Men efter tisdagens tumult i Globen säger domaren Roger Öberg nej.
Sport • Publicerad 12 april 2001

Anledningen är bland annat FBK-tränaren Gunnar Johansson.

–Han har inte gett mig de rätta förutsättningarna, säger Öberg.

Annons

Det var situationen som alla talade om.

Vladimir Orszaghs höga klubba som föregick Djurgårdens 5–4-mål i förlängningen av den femte SM-finalen i ishockey.

Pucken touchade slovakens klubba och studsade ner mot mållinjen där Marko Jantunen rensade undan den. I momentet senare fick Mikael Johansson fritt fram och slog in det avgörande målet och gav Djurgården 3–2 i matcher. Efteråt kritiserades Öberg hårt av Färjestads ledning. Tränaren Gunnar Johansson ansåg att Öberg eller någon av hans linjedomare borde ha sett regelbrottet och dömt bort målet. Öberg medgav att han gjort fel – även om det i regelboken finns en paragraf som ger honom delvis rätt.

–Det är solklart. Målet var godkänt, säger till exempel domarbasen Dag Olsson.

–Grundregeln är att spel med hög klubba ska blåsas av. Men i regel 615 står att spelet ska fortsätta om pucken går vidare till en motspelare innan den slås i mål. Och nu gick den ju till Jantunen.

Men Öberg håller inte riktigt med domarbasen.

Enligt både honom och Svenska ishockeyförbundets domarkonsulent, Thomas Sundh, har regel 615 sannolikt tillkommit för att undvika spelavbrott om laget som begått förseelsen ändå inte fått någon fördel.

Problemet är att ingenting nämns om fördel i regelboken.

–Det var en hög klubba, och om jag bara sett det så hade jag haft möjligheten att blåsa av innan pucken ens gått fram till en annan spelare. Då spelar ju den regeln ingen roll, säger Öberg. Enligt Öberg var det också det sunda förnuftet som fick honom att tacka nej till att döma den sjätte SM-finalen i Karlstad på fredag.

Trycket från hemmapubliken. Fokuseringen. Den laddade stämningen.

Annons

Öberg befarar att det hade blivit för mycket – och han ger Färjestads tränare Gunnar Johansson en del av skulden.

–Som han agerade i korridoren efteråt, och de saker han sagt i tv och tidningar... I och med hans uppträdande förändrades mina förutsättningar att kunna döma matchen i Karlstad ganska rejält.

Johansson var upprörd efter matchen – och sågade Öbergs domarinsats kraftigt i både tv, radio och tidningar.

Istället för Öberg kommer Ulf Rådbjer, Tumba, att döma fredagsmatchen och sannolikt även en eventuell sjunde final på söndag.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons