Annons

Oberörd Alshammar vann en enkel seger

STOCKHOLM. Den senaste tidens turbulens verkade hon helt opåverkad av. Therese Alshammar, 23, imponerade när världscuptävlingarna på hemmaplan i Eriksdalsbadet drog i gång.
Sport • Publicerad 25 januari 2001
Therese Alshammar imponerade stort när hon utklassade sina lagkamrater Johanna Sjöberg och Anna-Karin Kammerling på 50 m fritt.Bild: SCANPIX
Therese Alshammar imponerade stort när hon utklassade sina lagkamrater Johanna Sjöberg och Anna-Karin Kammerling på 50 m fritt.Bild: SCANPIXFoto: Samlad inför start.

–Det där var inte så mycket som berörde mig, eftersom inget var sant, sade Alshammar som passade på att ta täten i en intern blågul biljakt.

”Tessan” var den stora stjärnan och publikfavoriten i Eriksdalsbadet inför fullpackade läktare. Och de 1500 åskådarna kunde konstatera att Alshammar gått oberörd ur den turbulens som följde när hon bröt med sin tyske tränare Dirk Lange.

Annons

Trots att hon indirekt blev misstänkliggjord för dopning när Lange hävdade att hon vägrat skriva på en antidopningsklausul i det kontraktsförslag som tysken lagt fram för ett vidare samarbete.

–Jag hade ju bestämt mig för att bryta med honom innan allt det där kom. Och det som hände fick mig att känna att jag verkligen gjort rätt, sade hon. Therese imponerade stort när hon utklassade sina lagkamrater Johanna Sjöberg och Anna-Karin Kammerling på 50 m fritt. Alshammar noterade tiden 24,39 – bara åtta tiondelar över sitt eget världsrekord – och var över en halv sekund före Sjöberg.

–Det var helt OK. Jag är inte nöjd med starten och målgången. Och det var roligt att tävla inför hemmapubliken, det var jättebra stämning, sade Alshammar som blev autografjägarnas självklara villebråd.

Medan hon pratade med journalisterna kunde hon genom ett glasfönster se hur fler och fler unga supportrar samlades utanför intervjuutrymmet.

–Det är bara kul, det får man bjuda på. Jag är skitbra på att skriva snabbt. Tack vare hennes suveräna tid tog hon också ledningen i jakten på en bil. Det är priset som går till bästa dam- och herrsimmare efter två dagars tävlande. Det komplicerade poängsystemet som avgör räknas på vilka tider deltagarna presterar i förhållande till världsrekordet i de olika grenarna.

–Bilen är en sporre, sade hon.

Hon lär dock inte få så stor användning av en eventuell bil den närmaste tiden. Nästa vecka flyttar hon till Bath i England där hon ska träna fram till kortbane-SM i februari. Sedan bär det ännu längre västerut.

–Det blir nog USA, men jag vet inte var ännu.

På torsdagen simmar Alshammar 50 m fjäril, och får återigen tampas med Sjöberg och Kammerling. Men på den distansen är världsrekordhållare Kammerling favorit – både till seger och bil.

–En bra tid på 50 m fjäril brukar ge poäng. Jag har i och för sig en Chrysler sedan tidigare, men jag hade tänkt byta den, sade Kammerling som förutom tredje platsen på 50 m fritt också var tvåa på 100 m fjäril efter Johanna Sjöberg. Sjöberg är i kanonslag och var bara 18 hundradelar över sitt svenska rekord på distansen.

Annons

–Jag hade problem med tekniken i somras, kanske låste det sig eftersom man ville så mycket i OS. Därför känns det bra att allt fungerar igen, sade hon.

Sjöberg vann nyligen fyra grenar vid världscuptävlingarna i Italien och har inte gett upp ännu i biljakten.

–Jag har redan en likadan som sponsorbil. Men en till vore ju inte fel!

Av Göran Sundberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons