Offside sänder färöiska ligan

Gissningsvis för första gången i historien kommer en svensk plattform att sända en match från Färöarnas högstaliga.
Fotbollsmagasinet Offside sänder NSÍ Runavik–Tvøroyrar Bóltefelag på lördag.
"Vi har noll erfarenhet av att sända fotboll", meddelar redaktionen.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2020
Ken Fagerberg, här i gul tröja under sin tid som proffs i danska AC Horsens, spelar i dag i den färöiska ligan. Oväntat nog kommer matchen mellan hans Tvøroyrar Bóltefelag och NSÍ Runavik på lördag att sändas i Sverige. Arkivbild.
Ken Fagerberg, här i gul tröja under sin tid som proffs i danska AC Horsens, spelar i dag i den färöiska ligan. Oväntat nog kommer matchen mellan hans Tvøroyrar Bóltefelag och NSÍ Runavik på lördag att sändas i Sverige. Arkivbild.Foto: Rene Schutze/AP/TT

I coronatider när den mesta idrotten står still riktas strålkastarna mot alla länder och ligor som över huvud taget har sport att erbjuda. Färöarna, den lilla önationen i Atlanten med runt 50 000 invånare, tillhör de första länderna som återstartar sin fotboll.

Offside kunde inte motstå frestelsen och på lördag sänds därför premiäromgången av herrarnas Betrideildin, som ligan heter, på magasinets hemsida.

"Vi har noll erfarenhet av att sända fotboll, har aldrig någonsin lekt med tanken på att förvärva rättigheter (det är så man säger i branschen har vi förstått), men nu dök det upp en möjlighet som vi inte ville tacka nej till. I dessa oroliga och svåra tider när ingen livefotboll har sänts från någon högstaliga är det många som bara vill försvinna från verkligheten i 90 minuter. Vitryska ligan har varit igång, men som alla vet är det den färöiska ligan som verkligen betyder något."

Offside marknadsför matchen som ett "hett svenskmöte" då Runavik coachas av Ljungskiles tidigare tränare Glenn Ståhl, medan Tvøroyrar Bóltefelag har förre Örgryte-anfallaren Ken Fagerberg i laget. Den senare verkar inte tro sina öron när han får höra att matchen ska sändas.

– Ska ni sända matchen? Varför då?, säger Fagerberg till Offside.

Han lovar dock att spela, trots ont i kroppen.

– Om jag kan springa så spelar jag. Hör av dig om det blir att ni inte sänder, då kanske jag avstår.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.