Ola återvänder till HIF VMA-spelaren väljs in i styrelsen på tisdag

Den nya styrelsen i Helsingborgs IF börjar ta form. VMA-spelaren Ola Nilsson blir en av ledamöterna.
Sport • Publicerad 3 maj 2003
Helsingborg IF:s nya styrelse presenterades på fredagen. VMA-backen Ola Nilsson längst ut till vänster. BILD: PRESSENS BILD
Helsingborg IF:s nya styrelse presenterades på fredagen. VMA-backen Ola Nilsson längst ut till vänster. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Helsingborgs IF väljer en ny styrelse på det extrainsatta mötet på tisdag. Valberednings förslag till posterna presenterades igår och ett av namnen är Ola Nilsson. Vångasonen har en lång och framgångsrik karriär som spelare i HIF bakom sig och handplockades till uppdraget. – Det känns hedrande. Och inspirerande. Jag tror att det finns stora möjligheter att få rätsida på problemen, säger han. Den förra styrelsen ställde sina platser till förfogande den 16 mars i år på grund av klubbens ansträngda ekonomi. Helsingborgs kommun har sedan dess beviljat klubben ett lån på 20 miljoner kronor och tre banker har beviljat ett annat lån på fem miljoner för att HIF ska undvika konkurs. Vid årsskiftet låg det egna kapitalet på minus 15 miljoner kronor och prognosen tyder på en fördubbling av den summan till kommande årsskifte om ingenting görs. – Det kommer att krävas hårt jobb för att lyckas och det lär dröja flera år innan vi är i balans igen, förklarar Ola. Saneringsarbetet ska – om valberedningens förslag godkänns – ledas av företagsledaren och den före detta handbollsspelaren Sten–Inge Fredin som är tänkt som ny ordförande i HIF. – För min del blir uppgiften att försöka hitta en vettig balans mellan ekonomi och sportslig satsning. Satsar man för lite på laget, så uteblir resultaten och då får man inga inkomster. Det gäller att hitta rätt väg där, säger Ola Nilsson som är utbildad civilekonom. – Jag kommer att kunna vara med i resonemangen på ett helt annat sätt tack vare utbildningen. Men de avgörande ekonomiska avvägningarna får proffsen ta hand om. Vad har du mött för reaktioner på HIF:s kris? – Det har snackats mycket sedan kommunen gick in med sitt lån. En del är tosiga och andra tycker det är bra. HIF engagerar många och det finns olika uppfattningar om allt som händer. Anders Thell FaktaHIF-styrelsen Sten-Inge Fredin är vd för etikettföretaget Scandstick AB i Helsingborg. Bengt Adolfsson är koncernchef och styrelseordförande hos sängtillverkaren Hilding Anders AB och Lars Öijer är tidigare bankdirektör hos Handelsbanken. Övriga styrelseledamöter som föreslås är Christer Fermvik, rektor för fotbollsgymnasiet i Eslöv, advokat Krister Azelius, Ola Nilsson och idrottsläkaren Harald Roos. Som ordinarie revisorer föreslås Willard Möller och Mona Hansson, båda verksamma vid SET revisionsbyrå i Helsingborg.

FOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.