Olsson blir ny vd för Uefa

FOTBOLL STOCKHOLM Lars-Christer Olsson basade för svensk fotboll i nästan ett decennium. Nu blir han näst högste chef i Europeiska fotbollsförbundet Uefa.
Sport • Publicerad 23 maj 2003
Lars-Christer Olsson blir ny vd för Uefa, ett av toppfotbollens mäktigaste jobb.
Lars-Christer Olsson blir ny vd för Uefa, ett av toppfotbollens mäktigaste jobb.Foto: 

I mars meddelade tyske Gerhard Aigner att han efter 30 år inom Uefa lämnade sin vd-post, och sedan dess har den stora fotbollsorganisationen letat efter en efterträdare – ett sökande som fastnade vid en svensk. Den 1 januari 2004 tillträder Lars-Christer Olsson som ny vd och lämnar sin nuvarande tjänst som fotbolls- och marknadsföringsdirektör.

Jobbet är ett av toppfotbollens mäktigaste, Olsson kommer att arbeta direkt under Uefa-presidenten Lennart Johansson.

–Jag vet att det kommer att bli ett tufft arbete, men när jag fick erbjudandet så behövde jag inte fundera särskilt länge för att tacka ja. Det ska bli enormt spännande och stimulerande att få arbeta vidare på den linje som slagits an efter att Uefa genomförde en stor omorganisation för tre år sedan. Tidigare har Olsson ansvarat för Uefas största tävlingar, bland annat EM och klubbfotbollens Champions League, kombinerat med uppgiften att finansiellt stärka Uefas ekonomi via marknadsföringsåtgärder.

Ekonomin kommer att finnas högt upp på nya jobbets agenda.

–Marknaden har vänt ned de senaste åren, och vi har ett stort och viktigt arbete att fortsätta hitta finansieringslösningar både gällande topp- och breddfotbollen. Den biten, plus införandet av klubblicensen nästa säsong som går ut på att få sunda och välmående föreningar, blir högt prioriterade områden. Vad betyder det för svensk fotboll att vi nu har två svenskar högst upp i organisationen?

–Jag tolkar det främst som ett tecken på att svenskt ledarskap är accepterat, vi har fått en bekräftelse på att det arbetet är på rätt väg. Sedan tror jag inte att det konkret betyder så mycket för fotbollen. Sverige kanske kommer att få tillgång till information som landet hade haft svårt att få annars, men någon annan större betydelse tror jag inte att det får. (TT)

Anders Burström

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.