Annons

Omdiskuterad straff räddade Brasilien

FOTBOLL Det krävdes en sen och omdiskuterad straff för att Brasilien skulle klara av Turkiet i sin första match i VM. Mål av Ronaldo och Rivaldo innebar att den fyrfaldiga världsmästarnationen kunde vända och vinna med 2–1 (0–1).
Sport • Publicerad 4 juni 2002
Domaren hamnade i blåsväder.
Domaren hamnade i blåsväder.Foto: 
Brassevinst i första omgången mot Turkiet. Slutresultatet skrevs till 2–1.Bilder:
Brassevinst i första omgången mot Turkiet. Slutresultatet skrevs till 2–1.Bilder:Foto: 

–Vi förtjänade en poäng i dag men vi fick den inte på grund av orsaken som jag inte vill prata om här, sade Turkiets förbundskapten Senol Gunes och tänkte på straffsituationen. Inhopparen Luizao kom fri i den 86:e minuten men drogs ner bakifrån av Ozalan Alpay. Utvisningen av Alpay var rätt, det turkarna reagerade på var att den sydkoreanske domaren Kim Young-Joo blåste straff trots att neddragningen inleddes utanför straffområdet. Därmed borde det blivit frispark, inte straff. –Vad vi kunde se så skedde det utanför boxen, sade Emre Belozoglou. Straffen satte Rivaldo, som i 62:a minuten fått ett mål bortdömt för offside. Brasilien hade dominerat matchen men hela tiden stod Rüstü Recber, Fenerbachemålvakten, i vägen. Speciellt minnesvärd var hans enhandsräddning på Rivaldos nick i den 40:e minuten. –Jag tycker det var synd att vi inte avgjorde i första halvlek. Därför var det skönt att vi kunde komma tillbaka och vinna, ansåg Rivaldo. Turkiet tog ledningen i första halvleks sista sekunder. Yildiray Bastürk lyfte bollen över till vänstersidan där Hasan Sas mötte upp och kanonsköt förbi Marcos. –När man hamnar i underläge med 1–0 så blir det svårt. Men jag trodde på att mitt lag skulle kunna vända på matchen i andra halvlek, sade Rivaldo. Och visste hade Brasilien chanser i andra halvlek. Men Rivaldos och Ronaldos attacker stoppades av Rüstü, som var strålande matchen igenom. Dock kunde Rüstü inte göra något när Rivaldos inlägg nådde Ronaldo i den 50:e minuten. Utsträckt i luften lyckades Ronaldo peta in 1–1 med högerfoten. Det var Ronaldos 38:e mål på 58 landskamper, ett extra skönt mål för Ronaldo som inte gjort ett viktigt landslagsmål på tre år. –Jag vet inte om mitt mål var viktigast. Rivaldos var också viktigt. Mitt ingav lite lugn i laget och Rivaldos gav oss segern, sade Ronaldo. Nästa gång Ronaldo var igenom stoppades han av Rüstü som också var i vägen när Lucio och Juninho var framme. I den 73:e minuten byttes Ronaldo ut och in kom Luizao som orsakade straffen. –Jag ligger fortfarande efter laget fysiskt sett, sade den tidigare knäskadade Ronaldo. Rivaldos fina insats förmörkades av att han på slutet låtsades bli skadad i huvudet när Hakan Unsal sparkade bollen på hans ben. En spark som fick domare Kim att ge Unsal rött kort. –Visst var det så att jag överdrev händelsen för att han skulle visas av planen. Bollen träffade min hand och mitt ben. Den träffade inte mitt ansikte men en sådan attityd (att sparka bollen på en motståndare) får inte tillåtas på planen. Han förtjänade att få ett rött kort, sa Rivaldo.q

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons