Annons

Öppen dörr stängde Edmans chans

BANRACING Efter dubbelsegern i premiären har det inte rullat Jens Edmans väg i STCC. Igår blev han utan poäng två gånger om i Gelleråsen och nu har han börjat rasa nedåt i sammandraget. – Det är tungt men det är bara att ta nya tag, säger Edman.
Sport • Publicerad 5 juni 2001

Kristianstadsbon Edman hade pole-position i båda helgens race, men lyckades alltså ändå inte bärga någon poäng.

– Det var inget kul alls den här helgen, säger Edman.

Annons

I första loppet ledde Edman hela loppet fram till dess att ett och ett halvt varv återstod. Då nådde italienaren Roberto Colciago i sin Audi ifatt Volvo-föraren Edman, vars däck hade tagit mycket stryk under loppet.

– Audin är fyrhjulsdriven och sliter inte lika mycket på däcken, men vi var beredda på att min däck kunde ta slut, säger Edman. Precis innan de två skulle gå in på målrakan för nästsista gången så knuffade Colciago ut Edman i sandfållan och där blev han stående.

Detta var en sekvens som blev omdiskuterad efter tävlingen. Colciago hade nämligen även knuffat av Edmans stallkamrat, Janne ”Flash” Nilsson, i början av loppet. Colciago diskades för incidenten med ”Flash” och efter loppet var de båda Volvo-förarna ordentligt irriterade på Colciago. Enligt TT hade ”Flash” vevat till Colciago med en högerkrok men nekade till detta efter loppet.

– Jag ville slå till honom, men jag gjorde det aldrig. Det är en jädra skillnad, dundrade ”Flash” efter loppet.

”Flash” menade också att Tommy Kristoffersson, stallchef i Audi, hade gett Colciago order om att köra Volvoförarna av banan.

– Varför skulle jag ta in en Italiensk åkare för att köra andra bilar av banan? Dessutom ser jag inte Nilsson som något hot till slutsegern, säger Kristoffersson till TT.

Inför andra loppet var Edman tillbaka i pole-position eftersom han hade bästa varvtiden från första loppet. Edman kom i mål men var borta från tätstriden redan från början.

Carl Rosenblad startade som tvåa och var jämsides med Edman in i första kurvan där det blev närkontakt och Edmans bakdörr flög upp. Eftersom man inte får köra med dörrarna öppna fanns inget annat att göra än att gå in i depå.

Dörren var så pass illa skadad att teamet tvingades tejpa fast dörren och Edman kunde ge sig ut på banan igen – nästan ett varv efter täten.

Men han hade tur i oturen och en safetybil rullade ut på banan lagom till Edman var tillbaka. Han var uppe på 15: e plats när dörren gick upp igen och ett nytt depåstopp blev nödvändigt.

Annons

Åter på banan hann Edman bara upp till en 13: e plats och det blev tredje raka tävlingen utan poäng.

– Jag hade kunnat vinna, i alla fall det första loppet, men det är mycket om och men och kanske, säger Edman.

För den andre STCC-föraren med lokal anknytning – Marcus Gustafsson – gick det något bättre. Vinslövsgrabben var faktiskt bättre än Edman i helgen.

Gustafsson tog sig i mål för första gången i sin STCC-karriär. Han blev tolva i första heatet men tvingades bryta det andra.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons