Orientering på schemat

På 1940-talet gick Peo Bengtsson på Vittskövle skola. Under våren har han varit tillbaka för att instruera dagens elever i det han kan bäst – orientering.
Sport • Publicerad 28 maj 2003
Peo Bengtsson har tillsammans med Bertil Lööf har gjort kartorna över skolgården.
Peo Bengtsson har tillsammans med Bertil Lööf har gjort kartorna över skolgården.Foto: 
Eleverna har orienterat tre gånger tidigare och har inga problem att hitta kontrollerna.Bilder: PETER ÅKLUNDH
Eleverna har orienterat tre gånger tidigare och har inga problem att hitta kontrollerna.Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Peo Bengtsson var tillbaka i Vittskövle för att träna eleverna i orientering.
Peo Bengtsson var tillbaka i Vittskövle för att träna eleverna i orientering.Foto: 

De senaste månaderna har Peo Bengtsson återvänt till bardomen – geografiskt sett. – Jag växte upp på en gård här i byn. Vid Helge å. Mellan 1940 och 1944 gick jag här på Vittskövle skola innan jag lyckades tentera till läroverket, berättar han. Dagens skola ligger visserligen inte på samma ställe utan på andra sidan gatan, sett från den gamla skolan som idag är församlingshem. Och det är mer som har förändrats. – Jag började inte orientera förrän jag var 15 år. Man var tvungen att vara lite vuxen för att förstå sig på kartan, men med dagens kartor kan man börja betydligt tidigare. Barnen tycker det är kul med orientering och Peo har en teori om varför intresset för orientering ökat bland de yngre. – Camp Molloy har nog gjort sitt till. Jag såg på Skoltiomila för ett par veckor sedan att många hade kompassen kring halsen, det är nog något de fått från Camp Molloy, för det brukar man inte ha, säger Peo Bengtsson. Just Skoltiomila är en av anledningarna till att Pan-Kristianstad kommer ut till skolorna och instruerar. Men den viktigaste anledningen är att orientering finns med i läroplanen. – Det kan vara svårt att få fram kartor och därför kan det underlätta om vi hjälper till. Alla skolor är välkomna att anmäla sitt intresse och vad jag vet har vi inte nekat någon ännu, säger Peo Bengtsson. Att träningen har gjort nytta syntes tydligt i resultatlistorna på Skoltiomila. – Flera av de klasser vi hade varit hos låg högt upp, säger Bertil Lööf som tillsammans med Peo Bengtsson tagit fram kartor över skolgården i Vittskövle. – Jag har mätt upp och skrivit manus. Sedan har Bertil gjort kartorna efter det. Han är några år yngre än jag och har hunnit lära sig det här med datorer, säger Peo Bengtsson och skrattar. När Kristianstadsbladet är på plats i Vittskövle genomför eleverna först en träningsrunda med fem kartor som innehåller två kontroller på varje. Därefter blir det tävling, med två lite längre banor. Det är fjärde gången som Peo Bengtsson är ute och instruerar Vittskövleeleverna. Därför vet de flesta vad det handlar om och ger sig snabbt iväg.Oskar Jansson, Julia Nilsson och Alexandra Nilsson är först klara med den första rundan. Alexandra har blivit så intresserad av sporten att hon varit och tränat med Pan-Kristianstad en gång. – Det är jättekul med orientering, säger hon. – Man lär sig springa efter karta och dessutom får man frisk luft. För att få fler intresserade av att börja med träna orientering kontinuerligt ordnar Pan-Kristianstad en orienteringskurs i början av sommaren för alla som vill. – Alla orienterare har kommit till sporten vid olika tidpunkter. En del börjar unga och kanske lägger av efter att de tävlat på högre nivå. Andra tröttnar på att stå och vänta på sina barn och ger sig själva ut i spåret, säger Peo Bengtsson. Mikael Hallqvist

ORIENTERING VITTSKÖVLE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.