Orienteringsprofil avled under tävling
Dödsfallet lade sordin på stämningen sedan det blivit känt vad som hänt ute i skogen och själva tävlingsresultaten blev inte så viktiga.
– Jag mötte Verner Larsson strax innan han segnade ned. Han visade då var vi var i skogen på sin karta för mig, berättar Raimo Salminen, tävlande för Växjö OK. – Jag såg honom lite senare strax före mig i skogen, men tittade på min karta och fem sekunder senare låg han på marken framför mig. Jag satte genast igång med hjärt- och lungräddning, men fick aldrig någon kontakt med honom.
– Jag skickade genast andra tävlande tillbaka till startplatsen för att larma tävlingsledning och ambulans. Jag jobbade på med att försöka väcka liv i Verner så länge jag orkade och tills jag frös ordentligt.
Ambulans forslade Verner Larsson till Lund, där läkare bara kunde konstatera att livet flytt. Verner Larsson har under året haft problem med sjukdom och hans äldste son Håkan hade avrått från start i den traditionsbundna fyrklubbsorienteringen.
– Det inträffade är beklagligt, säger Jan-Erik Nelking, som är tävlingens ständiga överledare och beskyddare.
– Jag trodde inte att Verner Larsson skulle komma till start, då han varit sjuk och meddelade detta till arrangörerna på lördagen. Men han kom till start och så händer detta... I själva fyrklubbsorienteringen räknas veteranerna in i en klubb, där de 20 som sprungit flest fyrklubbslopp springer med speciella nummerlappar. Äldst i gänget är 84-årige Gösta Svensson från OK Tuvan. Nu sprang han sin 61: a tävling. Tyvärr ger uppläggningen av tävlingen i detta sammanhang en uppmaning till många äldre orienterare att de ska vara med.
– Det är i allra högsta grad diskutabelt att tävlingen ska ha denna 20-mannaklubb (även damerna har en liknande uppläggning), konstaterar Curt Hjalmarsson, ledare i Hässleholms OK.
– Vi har tidigare sett äldre orienterare fått slita hårt för att nå ett visst antal tävlingar och det har inte varit en vacker syn.
Onekligen blir fyrklubbs, som egentligen är en breddtävling, för mycket fokuserad på veteranerna om de deltar 40, 50 eller 60 gånger. Orienteringen, som i likhet med flera andra idrotter har rekryteringsproblem, skulle säkert tjäna på att ha en rejäl satsning på ungdomarna.