OS-ekipage i topp i Åsum

Gärds flyttade tillbaka sin stora fälttävlan till påsken – och vips så var alla där igen. Den främsta av dem alla, Linda Algotsson var också tillbaka i Norra Åsum efter fyra års frånvaro.
Sport • Publicerad 14 april 2009
Till höger: Landslagsryttaren Linda Algotsson och hästen Syand By Me placerade sig tvåa i helgens fälttävlan Gärds Påskmeeting. Till vänster: Martina Andersson på Sundat Snaps (se artikel här intill). Bilder: Annica Jönsson
Till höger: Landslagsryttaren Linda Algotsson och hästen Syand By Me placerade sig tvåa i helgens fälttävlan Gärds Påskmeeting. Till vänster: Martina Andersson på Sundat Snaps (se artikel här intill). Bilder: Annica JönssonFoto: 

– Det här är en bra starttävling, de kan sina saker och de utvecklas ständigt, berömde Linda, en av OS–ryttarna på plats.

Linda Algotsson vet vad hon pratar om när det gäller tävlingar. Hon är ju van vid de riktigt stora evenemangen som EM, VM och OS. Nu senast blev det stora framgångar för svensk fälttävlan i OS med en fjärdeplats i lagtävlingen. Dessutom har Linda Algotsson varit stationerad i norra Tyskland utanför Hamburg.

– Fälttävlan är den gren som går mest framåt i Tyskland efter deras OS–guld och åker man ytterligare västerut till England så är det storsatsningar på fälttävlan inför OS på deras hemmaplan i London 2012, säger Linda.

I helgen var hon som sagt "tillbaka" i Norra Åsum. Och utepremiären ger alltid lite extra nerv.

– Ja, så är det ju men så ska det vara, det hör till.

– Dessutom, Stand By Me har inte tävlat sedan i augusti förra året och vi tar en tävling i taget, han är ju trots allt 19 år gammal, konstaterar Linda. För tio år sedan tog ekipaget hem SM i fälttävlan när tävlingarna gick i Vinslöv, 2005 vann de SM i Strömsholm och listan på starter i nationella och internationella mästerskap kan göras lång.

– Vi siktar ju mot EM i höst och sedan VM nästa år där VM är en viktig tävling för kvalet till OS.

EM avgörs i franska Fontainebleau i slutet av september. Där lär Linda vara aktuell tillsammans med landslagskollegan Katrin Norling, Viktoria Carlerbäck, Niklas Lindbäck och Johan Lundin.

– Ja, vi är ju förvisso inte så många men många av dem är ju här.

Ni är inte så många?

– Nej, det har ju blivit allt svårare på grund av säkerhetsregler och kvalregler att ta sig vidare uppåt så skaran av ryttare i den absoluta toppen är ju liten redan från början, konstaterar Linda.

Men Stand By Me är still going strong?

– Ja, som sagt en tävling i taget, men han tycker fortfarande att det är roligt, så fort jag märker att han inte tycker det så får han sluta.

Och i Norra Åsum då? Jodå, det var en bra premiär för ekipaget som blev tvåa – efter just Katrin Norling på Pandora Emm. Ett förargligt pet i hoppningen gjorde att seger med minsta möjliga marginal gick Algotsson/Stand By Me förbi. Två OS–ekipage i topp i Norra Åsum alltså.

***

Norra Åsum fick återigen påskmeeting efter att några år ha legat senare på året.

Nu hamnade påsken rätt tidsmässigt liksom arrangemanget som fick fint besök av många storryttare alla med den samlade meningen – Norra Åsum och Gärds Påskmeeting ÄR fälttävlanspremiären.

Meetinget är det till antalet sett största i Norden med över 350 starter varav över en tredjedel är från våra nordiska grannar, även Finland.

I söndagens enstjärniga klass tog Anna Nilsson hem segern – återigen med Linda Algotsson på en andra plats. Hanna Berg på Quite a Lady från Östra Göinge Ryttarförening blev sjua.

Mikael Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.