OS-laddar med sommarhockey

Nedräkningen mot OS har börjat. I går laddade Ida-Therese Nerell upp med att köra brottningspass med hockeyspelare på sommarhockey-skolan i Tyringe.
Sport • Publicerad 25 juli 2008
Uppladdning Ida-Theres Nerell laddar inför OS i Peking med att köra brottningspass med grabbarna på Tyringes sommarhockeyskola. Bild: Willy Alm
Uppladdning Ida-Theres Nerell laddar inför OS i Peking med att köra brottningspass med grabbarna på Tyringes sommarhockeyskola. Bild: Willy AlmFoto: 

- Jag försöker att inte tänka för mycket på OS. Det återstår så många pass fram till dess, säger 25-åringen, som nu har tränat på hemmaplan ett tag efter en intensiv tränings- och tävlingsperiod.

Nästa söndag åker OS-hoppet till Japan för att ladda tillsammans med de svenska brottarna. Igår hittade Bladetsporten henne i en källare i Tyrs Hov. För andra året i rad är Ida-Therese inbjuden till Sommarhockeyskolan i Tyringe.

Och att "tvinga" ut hockeyspelare på brottningsmattan verkade ännu en gång vara en ganska lyckad operation.

- Det är stor skillnad mellan de bästa och sämsta, men de flesta kämpar på bra och håller ett bra tempo. Har de ej har gjort det här tidigare, så är det värt minst ett VG, ler Nerell, som körde olika träningsmoment från den egna repertoaren.

Puts väck var träningsvikterna och istället fick hockeykillarna en partner vid sin sida.

- Det är svårt att "lyfta människor" om man är van att pumpa på med vikter. Nu får de jobba med kroppen och med den egna kroppsvikten. Det är ju starkt bara om man lyckas att lyfta den egna kroppsvikten.

Brottningsträning är känd för att vara allsidig, och som en av åhörarna sa "Har du någonsin sett en otränad brottare"?.

- Det var hårt - bra för styrkan och fysiken, känns det som, tycker den danske juniorspelaren Simon Grönvaldt, som var ett av tre gäng som fick känna på Nerells "nypor" på torsdagen.

Tillsammans med sina lagkamrater laddar Grönvaldt inför landslagssamling med J20-laget nästa tisdag. En veckas läger i Tyringe tar sitt slut imorgon.

Schemat är späckat med tre ispass om dagen, fyspass, simning, löpning och brottning. Dansken har bara positivt att säga om vistelsen i den gamla hockeymetropolen.

Sommarskolan i Tyringe har 38 år på nacken och är den äldsta i Sverige. De varierande träningsmöjligheterna, samt kvaliteten på tränare och domare gör den populär. - Vi satsar på kvalitet istället för kvantitet och det är vår styrka. Vi har två duktiga internationella tränare i form av Kari Waldenström och Bernie Lynch. Lynch är tränare för ett tjeckiskt juniorlag i vanliga fall. Martin Brolin, som dömer i allsvenskan finns här och internmatcherna döms av elitdomare, berättar sommarhockeyns ansvarige, Roger Lindkvist.

Lägret pågår i tre veckor, från vecka 29-31. Nästa vecka kommer André Persson på besök med Röglepolare. Och igår slöt Ida-Therese Nerell samt AHL-proffset Andreas Thuresson till (se annan artikel).

Vem sa att hockeyn inte kan vara het på sommaren?

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.