Osäker premiärstart för Rolf Grybb

Rally/Tormestorp Artikeln publicerades
Rolf Grybb sticker ut med sin orangea Opel Ascona.
Foto:Tommy Svensson
Rolf Grybb sticker ut med sin orangea Opel Ascona.

Efter 17 år utan rallyratt gjorde Rolf Grybb, Hässleholms MK, för sex år sedan comeback och i fjol vann han både RS-DM och prestigefyllda Asfaltcup. Nu laddas det om hemma i Tormestorp för att försvara båda titlarna.

På söndag är det premiär för de båda asfaltserierna i SMK Hörbys Express-Specialen och där Rolf med automatik även är med bland favoriterna. Dock finns där orosmoln inför premiären, motorn var i mitten av veckan fortfarande i bitar, dessutom spridda lite runt om i Skåne.

– Olja och vatten måste där vara i en motor men inte på samma ställe, vilket det visade sig vara när jag startade upp bilen, förklarar Rolf.

– Nu är det högst ovisst om jag hinner få ihop allt till söndag, först lördag natt vet jag om vi grejar det…

  När Rolf 2011 planerade comeback till en sport som han började med i slutet på 1980-talet gällde det att hitta en fräsch Opel Ascona B och det lyckades. I dag en tämligen udda bil i sammanhanget, så varför precis en sådan?

  – Jag körde Ascona tidigare och det var faktiskt den enda bil jag tävlat med, plus att det också är den bil jag själv kan skruva på, förklarar Rolf.

  För skruvas måste det göras på en rallybil och för Rolf är detta en av de tuffaste delarna i tävlandet, då han oftast jobbar långt hemifrån. För tillfället är arbetsplatsen Norrland där det sätts upp vindkraftverk.

  – Jag önskar att jag hade mer tid i garaget för det är här mycket av framgången ligger, är grejorna i ordning går körningen så mycket bättre, menar Rolf.

  I fjol måste grejorna ha varit tipptopp då Rolf inte bröt en enda av de 15 tävlingar han körde.

  – Sex segrar och tolv pallplatser blev det och det gick helt klart över förväntan, menar Rolf, som ändå är ödmjuk inför årets säsong.

  – Jag vet att allting går i cykler, ena året funkar allt och nästa kan det mycket väl bli tvärtom. Men är bara bilen och jag själv i ordning så borde vi kunna vara med där uppe.

  Dock påpekar han att det inte är viktigast att vinna.

  – För mig handlar det mer om att fortsätta ha kul i bilen. Blir det sedan någon seger är det så klart också kul, men absolut inte viktigast, säger han.

  Att den orangea Opeln kommer att vara i toppskick är där nog ingen som betvivlar och att även chauffören är i form gav årets Vasalopp besked om. Det var Rolfs tredje start och med en sluttid på runt 8,5 timmar var han nöjd med skidäventyret.

  – Jag gillar den mentala fajten i spåret, när man mot slutet undrar för sig själv varför man håller på och plågar kroppen, men sedan vid målet i Mora känns allting så himla bra.

  När Rolf började köra rally var det både grus och asfalt som gällde och han sticker inte under stol med att grus ändå är favoritunderlaget. Men så finns det en verklighet i Rolfs liv.

  – Rally på grus kräver så mycket mer underhåll av bilen, därför är det enbart asfalt som gäller. Jag har helt enkelt inte tid att tillbringa mer tid i garaget än vad jag redan gör.

  RS-tävlandet har blivit en familjeangelägenhet för hela familjen och där fru Pia alltid är med och håller i markservicen. Jobbet att sitta bredvid Rolf i bilen delas mellan barnen Tobias och Lina, plus Linas man Elias Olbers.

  – Vid jul träffas vi och då är det lottdragning om vilka tävlingar var och en ska åka under kommande år. För mig spelar det ingen roll vem som åker, alla tre är precis lika duktiga, berättar Rolf.

  Till sist; vilken tävling är favoriten?

  – Som hässleholmare borde jag kanske säga Hässleholms GP, men jag tycker faktiskt att den är lite för snabb.

  – Så jag måste vara ärlig och säga Tingsryd Rallysprint. Segern i fjol på deras knixiga och tekniska bana rankar jag nog allra högst.

  Fakta

  Rolf Grybb

  Ålder: 52 år.

  Familj: Fru Pia, barnen Lina och Tobias.

  Bor: Tormestorp.

  Yrke: Projektledare.

  Klubb: Hässleholms MK.

  Bil: Opel Ascona B, grupp H.

  Största framgång: Seger i RS-DM och Asfaltcup 2016.

  Största motgång: Ingen speciell; de kommer med jämna mellanrum...

  Aktuell: En av favoriterna i söndagens RS-premiär, Express-Specialen. Om motorn blir klar vill säga…

  Visa mer...

  Fakta

  Tävlingskalender för RS-DM och Asfaltcup

  9 april: Express-Specialen, SMK Hörby, DM+AC.

  30 april: Hässleholms GP, Hässleholms MK, DM+AC.

  14 maj: Varvlopp, Svedala MK, DM+AC.

  25 maj: Tingsryd Rallysprint, Ryds MK, AC.

  11 juni: Bil Månsson Rallysprint, Eslövs MK, DM+AC.

  2 juli: Bravida-Prenad Sprinten, Lunds AC, DM+AC.

  7 juli: Österlensprinten, Trelleborgs MK, DM.

  20 augusti: Skyttesvängen, SMK Örkelljunga, DM+AC.

  10 september: Sydsten Bilteknik Rejset, Arlövs MC, DM+AC.

  17 september: C4-Specialen, Kristianstads MK, DM+AC.

  24 september: Sturup Runt, Svedala MK, DM+AC.

  Visa mer...